În 2018, emigranții ruși au reprezentat aproape 50% din noii imigranți care sosesc în Israel, iar în prima jumătate a anului 2019 proporția acestora a ajuns la 73%. Aceste cifre sunt comparabile cu migrația evreiască din Rusia sovietică între 1970 și 1988. În acei 18 ani, peste 290.000 de evrei au părăsit URSS, aproximativ 165.000 dintre aceștia plecând în Israel.
Jewish Telegraphic Agency susține că „putinismul și consecințele sale” – reducerea democrației și problemele economice din Rusia – reprezintă factorul principal care îi determină pe emigranții ruși să plece în Israel, chiar dacă mulți dintre ei nu pot demonstra originea lor evreiască. Acest fenomen a fost denumit ”aliaua lui Putin” (alia = imigrația evreilor în Israel).
„Aproximativ 90% dintre ruși îl iubesc cu adevărat pe Putin. Îl admiră, consideră că face ceea ce trebuie, concentrându-și ura față de minorități și homosexuali. Restul de 10%, din care fac și eu parte, nu îndrăznește să spună ceea ce gândește”, conform imigrantului Dmitry Aigenson, citat de JTA.
De asemenea, numărul din ce în ce mai mare de incidente antisemite joacă un rol în exodul de masă din Rusia, deși sunt mai puțin frecvente în Rusia decât în ​​Europa de Vest.