Exodul creierelor. Aproape 20% dintre absolvenții celor mai bune instituții de invățământ părăsesc România

Studenți. Sursa: Arhiva EVZ

De ce pleacă în unele cazuri aproape 20% dintre absolvenţii celor mai bune licee din România? „Puţini îşi exprimă intenţia întoarcerii în ţară“

Conform datelor INS, anul trecut, 9.561 de tineri au părăsit definitiv România, generația Z reprezentând 28% din totalul emigranților permanenți. Numărul este cel mai mare din ultimul deceniu, în timp ce în 2012 și-au luat adio de la România aproximativ 5.300 de tineri din rândul generației Z, informează Ziarul Financiar.

Tabloul se completează și mai mult dacă se adaugă numărul de emigranți temporari. Astfel, până în 2020, cele mai recente date ale INS arată că aproximativ 187.000 de persoane au părăsit țara. Dintre acestea, aproximativ 42.000 fac parte din Generația Z, majoritatea din grupa de vârstă 20-24 de ani.

Raportându-ne la anul trecut și la numărul de emigranți permanenți, anul 2021 a reprezentat un record absolut de plecări din România în ultimul deceniu. Peste 34.000 de persoane au cumpărat un bilet dus-întors în 2021, în 2020 numărul acestora a fost de 21.000, iar în 2012 de aproximativ 18.000. Este incontestabil efectul pandemiei, în condițiile în care posibilitatea de a lucra de oriunde i-a determinat pe mulți să ia decizia finală de a părăsi România.

Absolvenții de liceu preferă să își continue studiile în străinătate

În afară de copiii care pleacă împreună cu familiile lor, există și categoria tinerilor care pleacă la studii în străinătate. În unele cazuri, aproximativ 20% dintre absolvenții de la liceele de top din România pleacă pentru a nu se mai întoarce niciodată acasă.

„Se estimează că aproximativ 20 de absolvenți ai CNMB (Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța) pleacă să studieze la universități din străinătate. Asta înseamnă aproximativ 17% din totalul absolvenților din 2022. Majoritatea se îndreaptă spre UE, Olanda, Germania, Franța sau Marea Britanie. Sunt și 2-3 absolvenți care se îndreaptă spre SUA", spune Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța.

La Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București lucrurile stau aproape la fel.

„Aproximativ 30 de absolvenți intenționează să plece la studii în străinătate", spun reprezentanții instituției de învățământ. Potrivit datelor publicate de Edupedu, anul acesta, Colegiul Național Gheorghe Lazăr a avut 280 de candidați la examenul de bacalaureat, care au obținut media 9,42, a doua cea mai mare din țară. Practic, 11% dintre ei vor pleca la studii în străinătate, mai puțini decât cei 40 de anul trecut.

Românii din generaţiile Millennials şi Z se aşteaptă la înrăutăţirea situaţiei economice

Conform unui studiu realizat de Deloitte, Românii din generaţiile Millennials şi Z se aşteaptă la înrăutăţirea situaţiei economice.

Evoluția economiei și situația socio-politică îi îngrijorează pe românii din generația Millennials și generația Z, care se așteaptă ca în acest an să se agraveze condițiile economice (59% dintre Millennials și 49% din generația Z) și contextul socio-politic (55%, respectiv 45%).

Procentele sunt în creștere cu cel puțin zece puncte față de anul trecut, potrivit sondajului Deloitte Global Millennial and Gen Z Survey 2022, realizat în 46 de țări din întreaga lume, printre care și România.

La nivel global, tinerii sunt mai optimiști decât cei din România. Procentul celor din Generația Z care se așteaptă ca economia să se înrăutățească a scăzut de la 41% la 37% la nivel global și de la 43% la 37% în cazul milenialilor. În ceea ce privește degradarea contextului socio-politic, percepțiile sunt stabile, media globală scăzând ușor de la 40% la 39% (Generația Z) și de la 41% la 39% (Millennials).