E vorba de Guo Wengui, un om de afaceri care s-a refugiat în Statele Unite după ce a fost acuzat în țara natală de corupție, răpire, spălare de bani, fraudă și chiar viol. Guo Wengui și-a părăsit țara natală și s-a refugiat în SUA ca să scape de arestarea iminentă. Susține că e nevinovat de acuzațiile care i se aduc și că adevăratul motiv pentru care are probleme cu legea este faptul că s-ar fi certat cu unii dintre liderii Partidului Comunist Chinez. Averea i-a deschis multe uși și a devenit apropiat atât de Donald Trump, cât și de fostul strateg electoral al acestuia- Steve Bannon. Este, de altfel, membru al clubului exclusivist din Mar-a-Lago, stațiunea personală a președintelui american.

Dar prietenia cu Trump nu a fost singura strategie pe care a aplicat-o miliardarul chinez pentru a obține azil politic în Statele Unite. Guo Wengui a dat mai multe interviuri ziariștilor americani cu privire la corupția Partidului Comunist din China și la manevrele prin care liderii comuniști încearcă să împiedice realegerea președintelui Trump în scrutinul din 2020. „ Pentru alegerile prezidențiale ale SUA 2020, comitetul de securitate a dat instrucțiuni foarte clare că nu este permis ca Trump să câștige alegerile din 2020”, le-a declarat chinezul ziariștilor de la Washington Free Beacon.

Guo Wengui a dat detalii despre pionii pe care contează Beijingul pentru a împiedica realegerea lui Trump. Potrivit lui Guo, prima armă folosită împotriva lui Trump este folosirea liderilor financiari de pe Wall Street. „Wall Street are practic mari interese (economice n.r.) în a-i ajuta pe conducătorii Partidului Comunist Chinez, pe cleptocrații de la Beijing”, a spus Guo, care a vorbit de legăturile de afaceri dintre vicepreședintele Republicii Populare Chineze Wang Qishan și fostul secretar al Trezoreriei Hank Paulson, unul dintre cei mai influenți lideri de opinie de pe Wall Street. A doua armă politică în campania anti-Trump sunt liderii politici și lobby-știi din Washington. „Există destul de mulți dintre acești indivizi care au fost corupți de PCC acum mulți ani”. Presa este al treilea pion.

„Mass-media precum Google, Facebook (de fapt social-media n.r.) și ziare precum Wall Street Journal, New York Times, Washington Post și chiar canalele de tv naționale nu vor contesta (propaganda n.r,) Partidului Comunist Chinez și nu vor veni în apărarea președintelui Trump”. Spune Guo adevărul? Fac liderii comuniști din China astfel de planuri? N-ar fi exclus, având în vedere războiul dintre cele două țări…

Există, însă, și voci care susțin că Guo face, de fapt, jocul chinezilor și că toate declarațiile sale sunt de fapt praf în ochi pentru a-și masca activitățile antiamericane. Aceste acuzații au ieșit la iveală în timpul unui proces. Compania de cercetare Strategic Visions SUA l-a chemat pe Guo în fața instanței pentru o dispută comercială. Dar nu s-a rezumat la atât, afirmând că miliardarul este un spion însărcinat de Beijing să strângă informații despre disidenții chinezi care s-au refugiat în Statele Unite.

Care este adevărul despre această afacere extrem de încurcată nu vom afla niciodată poate. Din punctul meu de vedere, Guo a încercat să obțină bunăvoința americanilor dezvăluind un plan real. N-a prevăzut, însă, că informațiile sale vor declanșa o ripostă atât de hotărâtă din partea „colaboratorilor americani” ai Partidului Comunist Chinez.