Există un singur semn care prevesteşte moartea sigură cu 5 ani înainte, cu toate că nimic nu ar anunţa sfârşitul

Există un singur semn care prevesteşte moartea sigură cu 5 ani înainte, cu toate că nimic nu ar anunţa sfârşitul

Persoanele în vârstă, care nu au capacitatea de a identifica mirosuri simple, riscă să înceteze din viață în următorii 5 ani, conform unui studiu.

Oamenii în vârstă care nu mai sunt capabili să miroasă trandafirul, portocala, peștele, menta sau pielea prezintă un risc crescut de mortalitate în 5 ani, conform unui studiu publicat zilele trecute în revista americană PLOS ONE.

Astfel, conform cercetătorilor, 39% dintre persoanele între 57 și 85 de ani care au participat la studiu și care nu au recunoscut mirosuri simple ca cele de trandafir, portocală, pește, mentă sau piele, au murit în intervalul de timp menționat.

Disfuncția olfactivă a fost un indicator de risc mai bun decât un diagnostic de insuficiență cardiacă, cancer sau boală pulmonară. Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago au arătat că numai patologiile hepatice grave constituie un indicator mai puternic al probabilității de deces în cinci ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetarea face parte din proiectul 'National Social Life, Health and Aging Project' şi s-a desfășurat pe 3.000 de persoane cu vârste între 57 și 85 de ani.

„Credem că scăderea simțului mirosului...nu este o cauză directă a morții, ci un semn că ceva nu se desfășoară bine în organism', spune dr Jayant Pinto, profesor adjunct de chirurgie la Universitatea din Chicago, specializat în genetică și tratarea bolilor olfactive, unul din principalii autori ai studiului. Potrivit lui, rezultatele acestei cercetări, iar putea permite dezvoltarea unor teste clinice utile și ieftine, prin care să se identifice rapid persoanele ce prezintă un risc mai mare de mortalitate”, susțin cercetătorii.