Atacul cerebral (AVC) reprezintă o gravă afecțiune ce se caracterizează prin perturbarea, reducerea sau oprirea alimentării cu sânge a creierului. Encefalul nu va mai fi oxigenat și, în cele din urmă, celulele vor începe să moară. Totuși, care sunt factorii care cresc riscul apariției unui accident vascular cerebral?
Dacă intervenim la timp, putem reduce gradul de afectare a activității cerebrale ca urmare a unui AVC.
Factori de risc în cazul unui AVC
Există o serie de factori de risc care pot duce la agravarea urmărilor unui accident vascular cerebral, iar printre acestea se numără:
- obezitatea
- sedentarismul
- consumul de alcool
- hipertensiunea arterială
- fumatul activ/pasiv
- colesterolul ridicat
- diabetul
- apneea obstructivă de somn
- bolile cardiovasculare
- istoricul familial de AVC
- infecția cu COVID-19
- vârsta (persoanele de peste 55 de ani prezintă un risc mai crescut)
- genul (bărbații sunt mai predispuși să sufere un AVC)
- hormonii (folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale pe bază de estrogen).
Mai mult, specialiștii atrag atenția că accidentele vasculare cerebrale nu sunt specifice doar persoanelor în vârstă, astfel că se remarcă o creștere a incidenței AVC-ul în rândul celor mai tinere.
Tot mai mulți tineri ajung să sufere un AVC
„Scade (n.a vârsta) mai ales în ultima perioadă. Noi am avut şi pacienţi de 40 de ani, de 30 de ani, 50 de ani. Nu mai este o boală a vârstnicului - 80 de ani- , cum era înainte. Asta din mai multe motive: patologii netratate corect, netratate la timp, nu mai vorbim de alimentaţie, de fumat, alcool etc.
Pierderea forţei musculare pe o parte din corp, mâna şi picior sau numai mână sau numai picior, depinde de localizarea accidentului vascular, asimetria feţei, poate să cadă jumătate de faţă sau tulburări de limbaj, vorbeşte mai greu sau nu vorbeşte deloc ş.a.m.d. Astea sunt cele trei majore simptome, ce pot fi recunoscute de pacienţi sau de aparţinători”, a explicat Lorin Popa, coordonator al Secţiei de Neurologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău.
Astfel, pentru a diminua riscul unui astfel de episod, important este să menținem un stil de viață echilibrat, reprezentând o alimentație sănătoasă, dar și diminuarea consumului de tutun și alcool, conform Doctorul Zilei.