Circa 300 de euro pentru o excursie de opt zile în Rhodos, cu masa asigurată în sistem all – inclusive şi transport cu avionul.
Este genul de ofertă la care aveţi acces dacă vă hotărâţi până la 1 martie să cumpăraţi biletul pentru vacanţa de vară. Oferta implică o reducere de 20% faţă de tariful standard.
Iar dacă v-aţi fi hotărât încă din ianuarie – februarie, atunci aveaţi parte de o reducere mai importantă. În plin sezon aceeaşi excursie în Rhodos costă 380 de euro.
Acum plătiţi mai puţin, deoarece agenţiile oferă prin rezervările timpurii reduceri de până la 25%.
"Cea mai avantajoasă este cumpărarea unui pachet turistic cu reducere first minute (valabilă cam până la sfârşitul lunii martie), iar pe locul doi sunt ofertele cu reducere early booking (valabile până la sfârşitul lunii aprilie)", spune Ciprian Enea, directorul agenţiei de turism Best Tourism Hypermarket.
Unele agenţii vă aşteaptă însă cu reduceri chiar şi mai târziu de termenul de 1 aprilie.
Spre exemplu, compania Paralela 45 practică discounturi de 20, 15 şi 10% pentru rezervări timpurii în lunile februarie, martie şi, respectiv, aprilie, deci până la începutul sezonului estival pe 1 mai.
Last minute
În secolul vitezei, prea puţini sunt însă cei care mai au timp să îşi rezerve un sejur din vreme, iar mulţi nu dispun de mai mult de 2-3 zile pentru o vacanţă. Şi aceştia beneficiază de oferte bune de la agenţii.
În mod surprinzător, discounturile sunt chiar mai mari decât cele practicate în sistemul early booking.
Spre exemplu, o ofertă last minute de trei zile la Roma, cu cazare două nopţi la un hotel de trei stele si mic dejun asigurat are un preţ de 150 de euro, dacă plecaţi în ultimele zile din februarie prin Genius Travel, transportul fiind asigurat cu avionul low cost.
Dacă voiaţi să vă faceţi singuri, ieri, rezervarea, aveaţi de achitat circa 180 de euro pentru biletul de avion şi circa 200 de euro pentru cazare la un hotel similar celui din ofertă. Per total, un preţ de peste două ori mai mare decât tariful last minute.
Agenţiile tentează cu oferte foarte bune clienţii, pentru a acoperi locurile goale rămase în chartere.

Destinaţie în funcţie de tipul ofertei
"Dacă prin early booking sunt selectate în special vacanţele mai lungi, ofertele last minute sunt de regulă pentru două – trei zile, vacanţe de tip city break", a spus pentru EVZ Steluţa Năstase, consultant în turism.
Ciprian Enea spune însă că vara 2012 nu va fi a ofertelor last minute "pentru că agenţiile de turism au luat un număr de locuri la avioane în funcţie de necesarul estimat, preferând să câştige mai puţin decât să piardă".
"Vara aceasta nu va fi una a ofertelor last-minute pentru că agenţiile au luat un număr de locuri în funcţie de necesar"
CIPRIAN ENEA, director Best Tourism Hypermarket

Citiţi şi:

  • Oraşele europene pe care trebuie neapărat să le vezi
  • Simbolurile lumii în 2012. Vezi ce au votat milioane de oameni
  • Destinațiile ideale pentru o vacanță cu familia. VEZI top 10 oraşe din Europa