Există beneficii pentru sănătatea mentală a jocurilor video?

Sursa: Arhiva EVZ

Din păcate, când vine vorba despre jocurile video, există multe concepții greșite despre impactul pe îl care au acestea asupra sănătății mintale. Însă, adevărul este departe de a fi acesta.

În realitate, dacă sunt jucate cu moderație, jocurile video au o mulțime de beneficii pentru sănătatea mintală, de la promovarea interacțiunilor sociale (în cazul jocurilor online), până la dezvoltarea abilităților complexe și eliminarea stresului.

1. Stimulare mentală

Jocurile video te fac să analizezi situații, să gândești rapid înainte de a acționa, prin urmare creierul este solicitat la o gândire de nivel superior. Cu cât un joc este mai complex, cu atât este posibil să trebuiască să te gândești la soluții, să elaborezi strategii și să analizezi rapid diferite situații. Prin urmare, jucând jocuri video antrenezi părți mai profunde ale creierului care țin de dezvoltarea abilităților de gândire critică.

2. Eliberarea de stres

Jucând jocuri video poți scăpa de stresul zilnic. Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul jocului, creierul se axează doar pe acțiunea din joc, iar restul problemelor “dispar”, chiar dacă doar pe o perioadă mică de timp. Acest lucru însă îi permite creierului să se relaxeze.

3.Reziliența emoțională

Nimănui nu îi place să piardă (fie că este vorba despre un joc sau alte situații din viață). Pentru cei mai mulți acest lucru este frustrant. Jocurile video îi ajută pe oameni să învețe cum să facă față eșecului și să persevereze, să încerce să devină mai buni și să reușească în cele din urmă ceea ce și-au propus. Este un exercițiu excelent atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii.

4. Recuperarea sănătății mintale

Indiferent de tipul acestora, jocurile pot ajuta persoanele care se recuperează în urma traumelor. Acest lucru este posibil deoarece jocurile video pot acționa ca o distragere a atenției de la durere și de la traumele psihologice. În același mod, jocurile video pot ajuta și persoanele care se confruntă cu tulburări mentale precum anxietatea, depresia, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

5. Favorizează interacțiunea socială

Jocurile online, multiplayer sunt bune pentru interacțiunea socială virtuală. Acestea încurajează cooperarea cu ceilalți jucători și va trebui să înveți rapid cum să faci distincția dintre cei în care poți avea încredere și cei în care nu poți avea încredere. Este, de asemenea, un mediu în care poți lega prietenii care să se dezvolte și dincolo de joc, în viața reală.

6. Îți oferă un sentiment de împlinire

În joc, ai scopuri și obiective de atins. Odată ce le atingi, acestea îți aduc multă satisfacție, ceea ce duce la îmbunătățirea stării generale de bine. Acest sentiment de realizare este sporit atunci când joci jocuri video care îți oferă trofee sau insigne pentru anumite obiective. Încercarea de a obține mai multe trofee îți oferă dorința de a persevera pentru a câștiga.

În concluzie, în ciuda a ceea ce cred multe persoane, jocurile video îți îmbunătățesc starea de spirit și au efecte benefice asupra sănătății mentale. Fie că folosești jocurile pentru a petrece timp cu prietenii tăi sau pentru a te elibera de stres, este o metodă excelentă de a te relaxa și deconecta de la stresul zilnic.

Dacă ești un împătimit al jocurilor și dorești să încerci un nou joc, poți beneficia de un cont ieftin. În plus, nu trebuie să scoți bani mulți din buzunar. Ai nevoie doar de o cheie ieftina de activare a jocului