Comandamentul  Flotei este structura care a planificat și va conduce acest exercițiu, la care vor participa 10 nave militare românești, patru nave militare străine din Bulgaria, Germania, Spania și Turcia, precum şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale Române, Corneliu Pavel. Secvențele aeriene ale exercițiului vor fi asigurate de un elicopter Puma Naval, două avioane MiG 21 LanceR și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

 

Obiectivele principale ale exercițiului vizează consolidarea interoperabilității dintre navele și echipajele participante în context multinațional întrunit, precum și certificarea capabilităților Forțelor Navale Române puse la dispoziția NATO în perioada următoare. Exercițiul începe vineri în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, iar la începutul săptămânii viitoare navele vor pleca din portul Constanța, pentru a executa secvențele planificate pe mare.

 

Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, din anul 2014, conflictele înghețate din Transnistria și Georgia, situația tensionată din estul Ucrainei și din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene și a NATO, explică SMFN. Una dintre măsurile de asigurare a securității pentru aliații din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenței militare navale în bazinul maritim.