Exercițiile fizice stimulează viteza capacității de procesare cerebrală a femeilor, mai mult decât în cazul bărbaților. Sunt concluziile unui studiu medical realizat o echipă de cercetători din Statele Unite. Îmbătrânirea creierului poate fi evitată sau întârziată în condițiile unui program intens de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos sau pe bicicletă. De asemenea, procesul de îmbătrânire al creierului este încetinit de desfășurarea unor activități cognitive simple, precum cititul, jocul de cărți,
Menținerea în formă a corpului și a creierului pentru cât mai mult timp este obiectivul tuturor persoanelor care ajung la o vârstă înaintată. Oricine își dorește să amâne cât mai mult procesul de îmbătrânire și să se bucure de beneficiile unei vieți sănătoase. Iar unul dintre aspectele cheie ale procesului de îmbătrânire este legat de viteza de procesare a creierului. Capacitatea de a gândi mai rapid ajută la planificare, la rezolvarea problemelor, la menținerea concentrării asupra sarcinilor și la capacitatea de a se angaja cu ușurință în conversații cu alte persoane.
„Am constatat că o activitate fizică mai intensă este asociată cu o viteză crescută de gândire la femei, dar nu și la bărbați”, a declarat autorul unui studiu pe acest subiect, Judy Pa, profesor de neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității din California, San Diego.
Viteza de procesare mentală la ambele sexe a fost analizată în cadrul unor activități cognitive, cum ar fi jocul de cărți și cititul, potrivit studiului care a fost publicat de Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
„Orice femeie care citește această poveste se poate simți împuternicită să-și controleze sănătatea creierului și să rămână activă din punct de vedere fizic, dar și implicată din punct de vedere cognitive”, a declarat Dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de prevenire a bolii Alzheimer din cadrul Centrului pentru sănătatea creierului de la Colegiul Schmidt de medicină al Universității Florida Atlantic.
Deși nu a fost implicat în acest studiu, el a precizat că din analiza datelor rezultă că o dublare a nivelului de activitate fizică chivalează cu reducere a îmbătrânirii creierului de aproximativ 2 ani la femei.
Cum s-a desfășurat studiul
Studiul a urmărit 758 de persoane cu o vârstă medie de 76 de ani fiind analizate activitățile lor fizice și mentale săptămânale. Participanții au obținut puncte pentru fiecare dintre cele trei categorii de activități congnitive în care au fost implicați: participarea la cursuri pe diverse teme; jocuri de cărți sau bingo; lectura unor ziare sau cărți. Fiecare persoană participantă a fost supusă unei scanări cerebrale și a efectuat teste de viteză de gândire și de memorie.
Fiecare activitate mentală suplimentară, cum ar fi jocul de cărți sau cititul, a avut ca rezultat diminuarea nivelului de îmbătrânire a vitezei de procesare mentală cu o medie de 13 ani până la 17 ani în rândul bărbaților și de 10 ani în rândul femeilor, a constatat studiul. Cercetarea mai arată că în cazul femeilor care fac exerciții fizice la un nivel mai intens, crește capacitatea de procesare cerebrală.
„Având în vedere că avem, fără îndoială, puține sau chiar niciun tratament eficient pentru boala Alzheimer, prevenirea este crucială. Dacă știm că oamenii ar putea să-și îmbunătățească rezerva cognitivă prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi mersul la cursuri la centrul comunitar, jucarea de bingo sau petrecerea unui timp mai îndelungat la plimbare sau cu activități de grădinărit ne atrage atenția și ne ajută”, a spus Pa.
Prevenția este importantă în cazul Alzheimer
El a precizat că orice plan de prevenire a bolii ar trebui să includă o monitorizare regulate de către un medic primar. Acesta ar trebui să analizeze factorii de risc vascular precum tensiunea arterial, glicemia și colesterolul,
„Orice plan de prevenire ar trebui să includă, de asemenea, o monitorizare regulată cu un medic primar, gestionarea factorilor de risc vascular, cum ar fi tensiunea arterială, glicemia și colesterolul, evitarea fumatului, reducerea la minimum a consumului de alcool, prioritizarea somnului, gestionarea stresului și respectarea unei diete de tip mediteranean, printre multe alte sugestii”, a spus Judy Pa, conform CNN.