Executat cu legea în mână. Cazul bolnavului psihic împușcat de polițiști

A făcut multă rumoare incidentul în urma căruia un bărbat a fost împușcat după ce a atacat doi polițiști cu o foarfecă. Soluția aleasă, de a-l anihila pe un bolnav psihic cu pistolul, iscă multe semne de întrebare ale căror răspunsuri se regăsesc în lege.

Sub „umbrela” stării de urgență, un echipaj de poliție a comis-o din nou. De această dată grav. Un om a fost împușcat mortal în imobilul în care locuia, un apartament situat în complexul hotelier Monte Carlo.

„Este un imobil în care se află un hotel, dar câteva dintre etaje sunt proprietate privată. Acolo are sora lui un apartament”, au explicat, pentru evz.ro, surse judiciare.

Victima polițiștilor este Alexandru Gâzdac, de 37 de ani, cel care, în anul 2016, a intrat intenționat cu mașina în poarta principală de la Palatul Victoria. Atunci, după ce a fost imobilizat, el și-a scandat numele și a spus că gestul său a fost „un manifest cu privite la amenințările teroriste asupra României”. După ce a fost supus unui control psihiatric, acesta a fost obligat de instanță să urmeze un tratament de specialitate.

Cert este că, potrivit informațiilor evz.ro, Alexandru Gâzdac era știut de polițiștii de la Secția 5, pe raza căreia se află imobilul. Era știut cu afecțiuni psihice, iar polițiștii au mai intervenit la aceeași adresă. O spune și un prieten de-al victimei care a povestit că Alexandru a fost târât pe scări de polițiști, cu ceva vreme în urmă, în urma altei sesizări la 112.

De această dată, însă, un polițist a ales să tragă. Fără să fie de față un psiholog, negociator al Poliției Capitalei.

„Momente ca acestea sunt semnale de alarmă pentru noi, atât ca  specialiști cât și că membri ai comunității”, au explicat psihologi consultați de evz.ro.

Am întrebat la Poliția Capitalei ce s-a întâmplat, dincolo de comunicatul de presă oficial.

„A fost o îmbulzeală în care polițiștii încercau să îl imobilizeze pe cetățean. Un polițist a fost înjunghiat în mână, iar al doilea în picior. L-au somat verbal și, apoi, au tras focuri de armă, de avertisment, pe lângă el. Atunci când a vrut să lovească din nou, polițistul a tras, iar glonțul l-a lovit în zona toracelui. Nu pot să vă spun mai mult, întrucât ancheta este în derulare, sub supravegherea  procurorului”, ne-a declarat comisar șef Diana Sarca, șefa Serviciului Informare şi Relaţii Publice din Poliției Capitalei.

La rândul lui, procurorul Codruț Popoiu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București a precizat, pentru evz.ro, că s-a deschis un dosar penal în care sunt analizate toate elementele, inclusiv modul în care au acționat polițiștii.

„Până în acest moment, nu sunt elemente care să conducă la incriminarea polițistului. Dar, cu siguranță, pe baza probelor pe care le vom administra se va putea stabili și modul în care a acționat respectivul agent, dacă a respectat sau nu reglementările legale”, a precizat procurorul Codruț Popoiu.

Despre felul în care au acționat polițiștii sunt semne de întrebare…

Cel împușcat, Alexandru Gâzdac, se afla în evidența Secției 5 Poliție, fiind cunoscut cu afecțiuni psihice.

Bărbatul a fost împușcat fără a se folosi alte mijloace de imobilizare, precum spray lacrimogen sau electroșocuri. Nu a fost chemat un negociator, psiholog care să îl determine să renunțe la atitudinea violentă.

În plus, polițiștii trebuie să acționze conform legii.

De exemplu, Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor precizează în ce condiții se face uz de armă: „Pentru imobilizarea sau reținerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice că au săvârșit o infracțiune și care ripostează ori încearcă să riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune în pericol viața ori integritatea corporală a persoanei” sau „împotriva acelora care atacă persoanele învestite cu exercițiul autorității publice sau cărora, potrivit legii, li se asigură protecție”.

De asemenea, Legea 192/2019 prevede, că polițiștii pot folosi, gradual, forța fizică, procedee de autoapărare precum și mijloacele de autoapărare din dotare, precum „cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare; arme albe şi de foc”. Legea precizează, însă, că „folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei”.

Important de știut este și faptul că „folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă”.

Doar așa, spune legea, „folosirea mijloacelor de constrângere în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă a poliţistului pentru pagubele produse”.

După cele întâmplate, secretarul de stat în MAI, chestorul Bogdan Despescu, a spus că „nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare”...

„Activităţile noastre nu au drept scop violenţa împotriva persoanelor sau suprimarea vieţii, dar, în acelaşi timp, când un cetăţean sau un poliţist este atacat, este supus unei agresiuni, unei vătămări corporale sau îi este pusă viaţa în pericol, acţionăm ferm, conform legii, şi nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare”, a declarat Bogdan Despescu.

Despescu a mai precizat că forţele de ordine fac uz de armă doar atunci când nu există o altă soluție pentru aplanarea situației conflictuale. El a menționat că fiecare situație este analizată punctual, iar acţiunea se realizează prin respectarea principiilor gradualităţii şi proporţionalităţii folosirii forţei.

La RomaniaTV, însă, un martor, cunoscut al victimei, a contrazis varianta oficială...

În emisiunea lui Victor Ciutacu, martorul a spus:

„Alexandru lua un tratament pentru depresie, după o suferință în dragoste. Au venit 13 echipaje. S-a umplut curtea de mașini de poliție. Nu a venit un singur puștan! Într-adevăr, Alexandru avea o foarfecă în mână, iar unul dintre polițiști a căzut ca tolomacul pe scări și s-a lovit la picior, nu l-a lovit Alexandru. L-au împușcat în picior, iar în timp ce el se trăgea pe zid, au mai tras în torace. Poliția ne spune să stăm în case. El a ajuns decedat la spital, când l-au luat nu mai era în viață. Sunt 6 paramedici care încearcă să îi acorde primul ajutor. E plin de sânge, pe jos, s-a golit de sânge. A fost un exces de zel. Dacă erau 5-6 țigani nu trăgeau în ei. Au dat cu spray paralizant în tot blocul.

Au spus să nu dăm imagini la presă și să nu vorbim cu presa pentru că sigur ne vor face dosar penal și ne vor caza undeva. Vom pune un afiș pe care vom scrie: Aici a fost ucis un om nevinovat!

A durat de la trei jumătate, când au încercat să negocieze cu el, până la 6.32, când l-au coborât pe targă jos, ca să îl resusciteze, dar nu mai avea funcții vitale. Unul dintre polițiști i-a zis celui care l-a împușcat: „Lasă, că îl scoatem pe prostie!”. Erau panicați, polițiștii erau panicați. Au venit și de la criminalistică. Împușcăturile au fost surprinse de camerele de luat vederi de la etajul 12, au fost luat de poliție. Au fost 4 trageri una după alta. El era căzut, după ce a fost împușcat în picior. S-a ridicat și a vrut să urce și au tras de jos în sus în el. A fost execuție!”, a spus un martor.

Despre acest caz, evz.ro a solicitat un punct de vedere de la specialiști, legat de cum trebuie să se comporte autoritățile într-un astfel de caz, în care este știută situatia patologica a bolnavului psihic si ce măsuri trebuie luate într-o astfel de situație, pentru a preveni o situație violentă.

În opinia medicilor consultați de evz.ro, pacienții cu afecțiuni psihiatrice cronice constituie o categorie specială, mai ales în această perioada, în care toți suntem vulnerabili. Concret, susțin spcialiștii, momente ca acestea sunt semnale de alarmă pentru toți, atât pentru psihiatrii cât și pentru toți ceilalți membri ai comunității.