E stare de urgență în România iar mulți dintre cei izolați la domiciliu stau la mâna autorităților. Printre cei care înfruntă temutul Coronavirus zi de zi ca să îi ajute se numără și un tânăr pe care îl așteaptă acasă o soție și un copil…
Se întâmplă în România lovită, la rândul ei, de Coronavirus, temutul COVID-19 care ne izolează de restul lumii. Chiar și în aceste condiții de izolare și stare de urgență cineva trebuie să își facă treaba. Pe lângă medici, polițiști, jandarmi și alți oameni aflați în „frontul” acestui război cu inamicul nevăzut se numără și cei care au grijă ca oamenii izolați la domiciliu să beneficieze de alimente și de…colectarea gunoiului. Pentru că cei izolați nu au voie să iasă din casă.
Pe doi dintre acești oameni i-am întâlnit în Sectorul 4, acolo unde Primăria a luat măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Andrei Mangă, de 33 de ani, alături de Ion Florian Florea, de 40 de ani, mergeau echipați, ca în filme, cu un costum de protecție, mănuși și mască pe figură, la una dintre adresele în care stătea o familie. Una din cele 149 de persoane, aflate în autoizolare la domiciliu pe raza Sectorului 4.
„Cine sunt, domnule, ăștia? Dacă sunt cu dezinfecția vreau să le zic să treacă și pe la blocul nostru…”, își dădea cu părerea un locatar din apropiere.
Pe cei doi i-am abordat înainte să intre în scara unui bloc de unde urmau să colecteze gunoiul...
„Nu vă este teamă?”, am întrebat. „Îmi este un pic. Este foarte priculos, într-adevăr. Dar dacă avem echipamentul corespunzător nu trebuie să-mi fac griji. Eu lucrez de 12 ani în domeniu și am mai transportat și substanțe periculoase. Cât am fost bine echipat, nu am avut probleme”, a spus, pentru evz.ro, Andrei.
E tatăl unui copil, iar soția și băiatul său stau, la rândul lor, izolați în casă.
„Soția ce spune?”, l-am mai întrebat. „Este îngrijorată. Mai mult pentru copil. Dar totul este să fim precauți. Mergem înainte…”, a răspuns, franc, omul care merge zi de zi la ușile celor izolați la domiciliu.
Practic, cei doi îi contactează pe ci izolați care scot la ușă sacul cu gunoiul menajer. Primesc, în schimb, de la angajații firmei de salubritate, alți saci. Și sună la nevoie. Primăria a pus la dispoziția tuturor acestor oameni nevoiți să stea în case unnumăr de telefon: 021.9441 – numărul unic de urgență la nivelul Sectorului 4, disponibil 24 de ore din 24.
Următorul pas a fost ajutorul cu alimente și medicamente, la nevoi, pntru cei izolați.
De la Primăria Sectorului 4 aflăm că două sute de persoane cu domiciliul în Sectorul 4 trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile, potrivit Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Dintre acestea, 12 nu au fost găsite acasă și s-au ales cu dosar penal pentru zădărnicia combaterii bolilor.
Alți 8 bucureșteni se află în autoizolare la adrese din alte sectoare, iar alți 6 sunt spitalizați. Totodată, 5 persoane se află în centrele de carantină din Capitală, iar 3 au ieșit din autoizolare.
Cu ocazia acestor verificări, polițiștii locali vor distribui persoanelor aflate în autoizolare/carantină, saci menajeri speciali pentru colectarea deșeurilor posibil contaminate.
Ulterior, aceste deșeuri vor fi preluate de către echipele de salubritate de la ADP, dotate corespunzător, în pubele și mașini speciale pentru transportul substanțelor periculoase.
Odată colectate, deșeurile sunt transportate, la o temperatură de -4 grade Celsius , la centrele de incinerare autorizate de la Craiova și Ploiești, pentru a fi distruse în mediu controlat.
Despre echipele mobile, special echipate pentru cei aflați în carantină sau izolare, aveam să aflăm de la oficialii primăriei...
Începând din această săptămână, primarul sectorului 4 Daniel Băluță a anunțat că pune la dispoziție două autospeciale pentru ridicarea deșeurilor posibil contaminate, de la persoanele aflate în carantină la centrul DSP sau în izolare la domiciliu de pe raza sectorului.
Pentru colectarea gunoiului, trecerile vor fi efectuate de două ori pe săptămână în fiecare locație, iar în cazul locațiilor mari, cum ar fi centrul de carantină, vor putea fi montate și containere speciale.
De asemenea, tot polițiștii locali vor prelua într-o primă fază, solicitările persoanelor aflate în autoizolare la domicilu sau în carantină, pentru alimente, medicamente sau produse de îngrijire personală. Acestora, primăria le va pune la dispoziție bunurile necesare traiului.
De altfel, persoanele aflate în autoizolare la domiciliu/carantină sau persoanele în vârstă pot solicita sprijinul autorității locale sunând la 021.9441 – numărul unic de urgență la nivelul Sectorului 4, disponibil 24 de ore din 24.