O japoneză celebră, stabilită în România a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că și-a pus tricolorul la fereastră pentru a ne încuraja să trecem peste pandemie. De ce îi place țara noastră și ce sfaturi le dă românilor aflați din interviul video
În scurtele plimbări pe care le fac pe lângă casă, alături de Sisi și Irma, cei doi căței pinscher pitic, am întâlnit o femeie asiatică. Stătea pe o bancă, cu o mască neagră pe față. Confecționată chiar de ea, așa cum ne-a mărturisit. Am întrebat-o dacă este din China. „Nu, din Japonia”, mi-a răspuns femeia, în limba română.
Japoneza mi-a spus că se odihnea un pic pentru că venise pe jos tocmai din zona Timpuri Noi, acolo unde este traducătoare la o școală de arte marțiale. Și ne aflam în Cartierul Titan.
Nu am știut cine este, atunci. Am aflat, ulterior, că este celebra maratonista Hiroko Ogawa, stabilită în România de peste 13 ani, profesoară care a predat limba japoneza la Academia de Studii Economice din București.
Maratonista japoneză a fost și victima discriminării rasiale în timp ce mergea pe stradă, în capitala României.
„Aseară în timp ce am mers pe străzi în Bucureşti, un copil mic mi-a strigat, „Ai coronavirus?” Discriminarea asiatică prin coronavirus a început în România...”, a scris Hiroko Ogawa, pe Facebook, în luna februarie.
Postarea ei a strâns, rapid, aproape 200 de reacții, iar românii au o încurajat-o pe japoneză.
Cu o modestie specifică locuitorilor din Țara Soarelui Răsare, ea a fost de acord să-mi dea un scurt interviu pentru evz.ro...
Printre altele, japoneza Hiroko Ogawa a povestit că a venit în țara noastră după ce a cunoscut un maratonist român, la un concurs din Franța.
„E opoveste lungă…Am cunoscut mai mulți oameni din România și am venit”, a precizat Hiroko Ogawa.
Ce îi place mai mult în România?
„Cultura, oamenii și obiceiurile românilor. Ați avut Paștele, săptămâna trecută. Am văzut cât de credincioși sunt românii. Asta este important, că vor să păstreze cultura și religia. Asta vă salvează”, a spus Hiroko Ogawa.
Am întrebat-o cum își câștigă existența, în plină pandemie. Profesoară și maratonistă, Hiroko Ogawa este, acum, traducător la o școală privată de Aikido, din zona Timpuri Noi. Mai exact, așa cum aveam să aflu ulterior, este vorba despre Centrul Cultural Japonez Nobori.
„Acum, 80 la sută lucrez pe online. Predau cursurile (de arte marțiale n.a.) online, dar și limba și cultura japoneză”.
Hiroko Ogawa are 59 de ani și nu s-a dezis de programul ei zilnic iar distanța de la muncă și până acasă o străbate pe jos…
„Ce sfaturi le dați românilor, în această perioadă”, am întrebat-o pe Hiroko Ogawa.
„Aveți lideri, politicieni, care spun foarte bine ce aveți de făcut”, a răspuns profesoara japoneză.
Originară din Osaka, Hiroko Ogawa a ajuns în România în anul 2006. De atunci, s-a atașat de țara noastră, a rămas ca profesoară de japoneză și participă la diferite maratoane în țară și străinătate, multe în scopuri caritabile....
A predat limba maternă la universitățile Hyperion și UTCB (Universitatea Tehnică de Construcții București) și la ASE, scria, în iunie 2017, gsp.ro.
A început să alerge în 1995 și, de-atunci, a participat la concursuri în peste 20 de țări din întreaga lume, inclusiv în Hawaii (Honolulu) și Noua Zeelandă. Iar România a tăiat-o de la un capăt la altul, alergând maratoane în 20 de orașe.
În plus, a participat de 5 ori la o cursă fără câștigător, în care aleargă 412 kilometri, într-o săptămână, între București și Sofia. Toți banii rezultați din cursa denumită Balkan Charity Challenge ajung la cazuri sociale.