EXCLUSIV. Victoria Ucrainei, un măr otrăvit pentru unii lideri ai lumii. Pe cine susține, de fapt, Occidentul? (VIDEO)

EXCLUSIV. Victoria Ucrainei, un măr otrăvit pentru unii lideri ai lumii. Pe cine susține, de fapt, Occidentul? (VIDEO) Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Deși retorica politică și diplomatică a Occidentului lucrează intens în direcția mesajelor de susținere a Ucrainei și de condamnare a agresiunii lui Putin, în realitate se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Este o ipoteză care cucerește tot mai mult teren, arată sociologul Vladimir Ionaș, invitatul emisiunii Contrapunct EVZ.

Sociologul Vladimir Ionaș a fost rugat de jurnalistul Dan Andronic să comenteze un articol al scriitorului și analistului rus Andrey Piontkovsky, membru al Comitetului Opoziției Unite din Rusia, potrivit căruia o anumită parte a Occidentului este refractară la posibilitatea unei victorii a Ucrainei dintr-un cumul de motive.

Analist rus: Franța, Germania, Italia au trădat Ucraina

„Nu mi-e frică să folosesc acest cuvânt, Franța, Germania, Italia pur și simplu au trădat Ucraina încercând să impună un acord de pace în favoarea lui Putin, care consolidează noile cuceriri teritoriale ale Federației Ruse", a notat Piontkovsky în articolul său. Teza sa e că o parte a Occidentului se teme de victoria Ucrainei, a conchis co-moderatorul.

Foto: EPA/JOHN THYS / POOL ALTERNATIVE CROP

Mai mult, analistul rus susține că o victorie a Ucrainei are și o altă implicația majoră ar schimba sistemele de securitate și sistemele de privilegii în Europa. Context în care Franța și Germania vor pierde rolul de intermediari importanți. Astfel ar fi vorba de o nouă coaliție pro-Putin formată din președintele francez Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Ne puteți urmări și pe Google News

O dispariție a lui Putin nu schimbă viziunea Rusiei despre Occident

„Observația lui mi se pare extrem de importantă, vine pe conflictul Soros-Kissinger de la Davos", a observat Dan Andronic.

„O să spun niște lucruri care nu vor fi pe placul multora. Din păcate foarte mulți intelectuali, lideri care sunt în opoziție față de ce înseamnă regimul Putin, de fiecare dată când au o șansă au astfel de poziții. Sunt conștienți că în Federația Rusă o schimbare nu poate fi făcută din interior. O eventuală dispariție a lui Putin, nu contează în ce fel, nu schimbă cu nimic modul în care cei care conduc Rusia văd Occidentul, Ucraina șamd.

Sursa: Telegram

E vizibil încă de la începutul războiului că ai două linii: o dată Washington-Londra-Varșovia, sunt implicate total, plus o parte a țărilor baltice. România joacă undeva între linii, la fel ca Slovacia și UE care nu e pro-Rusia, dar și-ar dori ca totul să se termine cât mai repede și care din punct de vedere militar nu înseamnă mai nimic", a detaliat Vladimir Ionaș.

Ionaș: O victorie a Ucrainei mi se pare imposibilă

Expertul consideră că „toate aceste mesaje, editoriale" pleacă de la o premisă greșită. „Cel puțin pentru mine e o premisă imposibilă, și anume o victorie a Ucrainei. Începând de acum situația se schimbă. Gândiți-vă ce înseamnă ca Ucraina să fie nevoită să atace pentru a elibera aceste zone unde Rusia se așează în poziții defensive. Uitați-vă ce s-a întâmplat pe Insula Șerpilor în ultimele două săptămâni, unde Ucraina a încercat să preia și a pierdut extrem de mult. Mi se pare imposibil să reușească să-i împingă (n.r. 0 din sud)", a conchis Vladimir Ionaș.