Exclusiv. Viața în calvarul din Urgența Spitalului Județean Constanța:”Suntem ori criminali, ori victime”

O asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța a căzut secerată în timpul raportului de gardă, suferind un accident vascular cerebral atât de grav încât, colegii ei de serviciu nu au putut să o resusciteze. A fost transportată cu elicopterul la Spitalul Universitar din București. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, toată suflarea Urgenței a stat încordată, răsuflând ușurată, după câteva ore, când s-a aflat că sunt speranțe ca ea să își revină. Ei sunt oamenii care în ultima perioadă au fost acuzați că lasă să moară pacienții ”care așteaptă și 16 ore în Urgență” pentru a fi investigați medical. Nimeni nu pare să fie interesat de faptul că, din cauza volumului mare de muncă, a stresului și a oboselii, personalul se împuținează de la o zi la alta.

Urgența Spitalului Județean Constanța deține recordul la prezentări, numai anul trecut peste 140.000 de persoane au apelat la ajutorul personalului medical al secției.

În ciuda celor spuse de mulți pacienți, care se consideră nedreptățiți și vor să fie primiți imediat, fiecare dintre ei este înregistrat, investigat și, în funcție de gravitatea stării de sănătate, preluat de personalul medical.

De multe ori, mai ales în timpul verii, când sunt și peste 500 de prezentări pe zi, nu au timp nici să bea apă. Accidentul cerebral al colegei lor, la care joi dimineață, la ora 8,00, au fost martori cu toții, a produs un fel de revoltă în UPU.

A fost, într-un fel, bine că s-a întâmplat la serviciu, dacă ar fi suferit atacul când venea la muncă, fiind la volanul mașinii cu care face naveta de la Năvodari, ”Lili nu mai putea fi salvată”.

   

Oamenii de la Urgență au tăcut până acum, dar ce a pățit colega lor a pus capac. Am reușit să discutăm cu câteva asistente și cu șeful UPU, medicul Rodica Tudoran. Asta în timp ce acordau îngrijiri medicale pacienților, fugind de la unul la altul.

Mărturiile lor sunt șocante.

”Lucrăm câte doi pe fiecare cabinet, ar trebui să fim trei, dar a trebuit să ne împărțim. Avem colegi bolnavi sau în concedii. E greu. Iar Pediatria are o singură asistentă în condițiile în care vin  70 de copilași pe zi”, spune asistenta șefă Cristina Maftei.

O intreb cât pot rezista în ritmul acesta?  ”Uitați, până când te  ia elicopterul și te duce. Că pensie nu visează niciuna dintre noi. Am fi prea optimiste”. O completează asistenta Lenuța Milea, zâmbind: ”Înseamnă că ești nebun dacă te gândești că din Urgență poți să ieși întreg la pensie”. A ”pățit-o” și ea la Urgență, în timpul serviciului, a făcut un trombo embolism pulmonar. Acum e bine, s-a întors la treabă.

Pe targă așteaptă un bărbat în avansată stare de ebrietate, mirosind puternic a urină, păzit de agenții de pază, care strigă să fie băgat în seamă ”mă țineți aici ca să mor ca bătrâna aia de la televizor”.

Celor de la UPU Constanța li s-a pus deja ștampila de ”criminali” după cazul unei femei de 70 de ani care ar fi așteptat 16 ore în urgență și a decedat. ”Suntem ori criminali, ori victime, nu există cale de mijloc.

Avem peste 400 de prezentări zilnic. Suntem reclamați la poliție, dăm cu subsemnatul”, spune medicul șef UPU, Rodica Tudoran. Aflăm de la colegii ei că doctorița  care a fost ”tăvălită în media” , că e ”incompetentă” și că nu ar fi consultat pacienta, ”lucru total neadevărat”, a făcut în urmă cu doi ani, la numai 27 de ani, infarct cu leziune tricoronariană și are triplu stent.

O asistentă a făcut embolie pulmonară masivă, iar o alta, de 39 de ani, a suferit, în urmă cu o lună, infarct miocardic pe un tromb imens în coronare. Doctorița din Pediatrie Urgență a făcut un sindrom vestibular central.

”Putem să ne plângem?

”Putem să ne plângem? Nu. Te duci, te tratezi. Noi nu suntem ”victime”. Luăm minim de concediu medical și venim la muncă. Dar, una e să vii la muncă și să îți faci treaba și alta e să vii la muncă să se dea cu pietre în tine”.

Deși admite că munca în Urgență presupune muncă sub presiune, dată de gravitatea cazurilor, de numărul mare de pacienți, doamna doctor Rodica Tudoran nu se plânge, lucrează de 30 de ani în UPU. Iar Urgența Spitalului Județean Constanța deservește și județul Tulcea.

Vara, numai vorbim, vin din toată țara. ”Ce vreau să transmit este că munca în Urgență, în condiții de stres, în condiții de presiune, putem să o gestionăm. În schimb, nu putem gestiona munca în condiții de neîncredere și, în condițiile în care .. nu știu, e sentimentul nostru,  uneori ne simțim desconsiderați pentru munca pe care o facem. Muncim pentru toți pacienții la fel, dar stresul are costuri”.

Numai în weekendul trecut, în 72 de ore, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța s-au prezentat 1102 pacienți, 271 dintre ei fiind internați.

”Nu numai în weekenduri ci în fiecare zi, Urgența Spitalului este foarte aglomerată. Concluzia este că personalul lucrează foarte mult, colegii  mei depun toate eforturile să îi vadă pe toți. Sunt toți preluați, sunt toți investigați, sunt toți tratați. În urma investigațiilor rămân internați dacă se consideră că au nevoie de spitalizare”, a precizat și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, Crina Kibedi.