Virgil Păunescu, unul dintre puținii virusologi români, a fost invitatul medicului Lucian Duță în podcastul „Fără anestezie". Medicul a devenit cunoscut pentru studiul său de dezvoltare a unui vaccin românesc anti-Covid-19. Deși studiul a dat rezultate promițătoare, statul român nu a făcut efortul de a-l sprijini, astfel că cercetarea românească a fost lipsită de un rezultat de prestigiu.
Virgil Păunescu a mărturisit că a fost supus unui „linșaj mediatic fără precedent" în urma studiului său. Potrivit medicului timișorean, care conduce o echipă de cercetare în imunologie, soluția identificată de colectivul său era fezabilă. Ca dovadă, rezultatele cercetării au fost autorizate mai târziu de britanici în urma unui studiu similar.
„Am vrut să dezvoltăm un vaccin pe specificul imun al populației României"
Din păcate statul român, care a aruncat miliarde de euro pe doze de vaccin care între timp au expirat sau pe teste de salivă la copii care au fost aruncate, nu a dorit să îi finanțeze studiul care avea rezultate promițătoare. Trebuie menționat că o cercetare de succes poate fi vândută apoi pe piața de specialitate pe sume amețitoare.
„Am vrut să dezvoltăm un vaccin inițial pe specificul imun în relația cu virusul al populației României. Acum ar fi acoperit întreaga populație a globului. Aveam nevoie de două milioane de euro ca să obținem autorizația EMA pentru a începe studiile de fază 1. Nu ni s-a dat nicio șansă să încercăm o soluție fezabilă", a subliniat medicul.
Imunitatea oferită de vaccinul românesc era mai rezistentă la mutații
„Oamenii au fost mințiți în legătură cu ce ai încercat să faci tu. Eu am înțeles foarte bine ce ați încercat să faceți la Timișoara. Vaccinul tău era invers (n.r. - decât cele autorizate pe piață), încerca să găsească o variantă în care imunitatea celulară să fie stimulată, nu imunitatea umorală.
Noi știm că imunitatea celulară are durată mult mai lungă și e mult mai puternică. Era mai rezistentă la schimbările virusului. Era vorba de un risc minimal pentru două milioane de euro. Tu ai vrut să faci ceva pentru comunitatea științifică, pentru pacienții români. Nemții, Israelul încearcă același lucru. E politica falimentară a statului în raport cu propriii cetățeni", a completat moderatorul.
Medicul timișorean a mai precizat că a fost supus unei hărțuiri din partea autorităților prin DNA, ale cărei acuzații au fost demontate de Curtea de Conturi.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: