Specializat în infracțiuni de Mediu, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, fost expert la Consiliul Europei, a vorbit, într-un interviu acordat EVZ, despre cauzele care au transformat România în lada de gunoi a Europei, statut critic care poate degenera ca stopare a importurilor ilegale de deșeuri după accederea în spațiul Schengen.
Chestionat de jurnalistul Cătălin Pena de ce România este atractivă pentru deșeuri din punctul său de vedere, procurorul Teodor Niță a invocat o organizare administrativă și legislativă defectuoasă, aproape nefuncțională. Pericolul va fi și mai mare după ce vom intra în spațiul Schengen, când se va termina cu orice urmă de control, avertizează specialistul.
România va fi un Eldorado al deșeurilor Europei
Teodor Niță: Să vă explic. Până prin 2016, China era depozitul de deșeuri mondial. Cam toată Europa vărsa acolo. Chinezii au stopat importurile și atunci ele trebuie să ajungă undeva. Și au găsit la noi debușeul. Se pregătesc, la maniera de genul autostradă de deșeuri, să vină către noi, pe toate căile posibile și imposibile, maritim, camioane…
EVZ: De ce baza legislativă nu ne ajută, ba, dimpotrivă…?
Teodor Niță: România nu este pregătită pentru a face față acestui fenomen. Poate să se pregătească dacă se va dori acest lucru, pentru că pericolul este extrem de mare, și o să vă dau exemple concrete, sunt diferite căi, modalități prin care se tinde în a ne transforma într-o ladă de gunoi masivă.
Ce facem cu deșeurile care nu mai ajung la operatorul declarat în acte?
EVZ: Să vorbim și despre importuri legale. Dacă intra în țară un transport autorizat de deșeuri, avem certitudinea că ajunge la destinația din acte?
Teodor Niță: Nu! Putem cel mult să aflăm că niște acte spun că ar fi ajuns la destinație, acte de care Dumnezeu știe de unde și cum apar. Vom putea afla cu certitudine că le vom face trasabilitatea, prevăzută prin lege, ca la vamă. A plecat la Târgu Mureș transportul trecut de vama Constanța nevămuit, dar merge la vama interioară Târgu Mureș și acolo vămuiesc cei de la Mureș și poartă răspunderea. Facem așa și cu deșeurile și vom ști dacă ajung la operatorul care reciclează sau dispar în gropile de gunoi.
În aceeași emisiune, fostul șef al Grăzii de Mediu Octavian Berceanu a spus cu subiect și predicat că România a devenit cea mai atractivă țară europeană pentru depozitarea deșeurilor cu largul concurs al decidenților politici din ultimii 20 de ani. Ambii invitați i EVZ au subliniat că Garda de Mediu nu poate să-și îndeplinească menirea din cauza piedicilor legislative și administrative care i se pun. Cea mai gravă este aceea că instituția nu poate depune sesizare penală în cazul unei infracțiuni de mediu, ci doar plângere ca petent.
Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: