Exclusiv. Tragedia de la Piatra Neamț. Ce au luat procurorii din saloanele arse, la trei luni de la incendiu

Tragedia de la Piatra Neamț

S-au scurs fix trei luni de la tragedia produsă la Spitalul Județean din Piatra Neamț și investigatorii încă nu au ajuns la o concluzie privind cauzele incendiului care a ucis zece pacienți și a rănit alte patru, printre care și doi medici.

Tragedia de la Piatra Neamț. Ce au luat procurorii din saloanele arse, la trei luni de la incendiu.

Procurorii de la Parchetul General au considerat că mai au nevoie de probe pentru ca specialiștii să-și poată continua cercetările motiv pentru care astăzi dimineață, însoțiți de polițiști, au luat un pat ars, distrus, dintr-unul dintre saloanele afectate de sinistru.

Pentru a avea comparație în munca de cercetare, investigatorii au luat și un pat de ATI bun, aflat în perfectă stare. Sursele Eenimentului zilei vorbesc despre faptul că ambele paturi vor ajunge la INSEMEX Petroșani.

Cauza incendiului, încă necunoscută după trei luni

Toate simulările de incendii făcute la scară mică în laboratoarele INSEMEX, dar și cercetările și investigațiile specialiștilor din cadrul ISU Piatra Neamț par să nu fi dus la nici un rezultat în ceea ce privește cauza care a stat la originea producerii tragediei. De aceea, procurorii de la Parchetul General au considerat că este oportun să completeze lista probelor ridicate din saloanele cuprinse de flăcări în după-amiza zilei de 14 noiembrie 2020.

Din acet motiv, în cursul dimineții de azi, procurorii bucureșteni și ofițeri de judiciar s-au dus la Spitalul Județan din Piatra Neamț pentru a ridica, printre altele, un pat ars dintr-unul dintre cele două saloane distruse de vâlvătaie. Pentru a avea elemente de comparație în timpul cercetărilor, specialiștii au luat și un pat de ATI aflat în perfectă stare.

Investigatorii au plecat cu paturi și cu documente

”Procurorii și polițiștii care au venit dimineață la spital au intrat în saloane și au luat unul dintre paturile distruse de incendiu. Din informațiile pe care le dețin, investigatorii au cerut și un pat de ATI bun, funcțional, pentru a putea face anumite comparații în timpul cercetărilor. Totodată, anchetatorii au luat mai multe documente pe hârtie, dar și un fișier electronic. Cele două saloane cuprinse de incendiul produs la jumătarea lui noiembrie - unul distrus complet și altul doar afectat, ambele cu câte opt locuri - sunt sigilate, nimeni nu are voie să intre acolo. Cele 16 paturi de acolo sunt nefuncționale”, ne-a delcarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț.

Spitalul din Piatra Neamț nu are secție de ”Reanimare. Nouă paturi sunt împrăștiate în unitatea medicală

Până când cele două saloane vor fi redate circuitului medical, Spitalul Județean din Piatra Neamț nu are, în adevăratul sens al cuvântului, o secție de ”Reanimare”. Medicii se bazează doar pe nouă paturi ATI - șase pentru cazurile de obstetrică-ginecologie și trei pentru Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). În acest moment nimeni nu știe când va fi posibilă renovarea și igineizarea saloanelor distruse de foc, însă în condițiile în care investigatorii vin chiar și după trei lui să ridice probe, acest lucru ar putea fi de durată.

Secția ATI modulară, gata în aprilie?

Medicii își pun mari speranțe în secția ATI modulară care se ridică în curtea spitalului din Piatra Neamț cu sprijinul unei fundații. Însă, termenul de finalizare al lucrărilor acestei noi secții de ”Reanimare” este prevăzut, estimativ, pentru luna aprilie.

În incendiu a fost rănit și medicul Cătălin Denciu care, din postura de salvator, a suferit arsuri grave care au necesitat transferul său la o clinică de specialitate din Bruxelles, Belgia. Ultimele informații despre doctorul-erou alături de care este soția sa, și ea medic la Spitalul din Piatra Neamț, vorbesc despre o situație stabilă a stării sale de sănătate.

Până acum, în cele trei luni de anchetă, investigatorii nu au reușit nici să identifice cauza sinistrului, și nici să găsească vreun vinovat pentru moartea celor zece pacienți.