Exclusiv. Sute de oameni din Sectorul 1 plătesc impozit pentru apa de la Dumnezeu

Sectorul 1 al Capitalei - considerat a fi cel mai bogat dintre cele șase - nu are numai zone strălucitoare, precum bulevardul Kiseleff sau străzi centrale ce poartă nume de capitale europene.

Sute de oameni din Sectorul 1 plătesc impozit pentru apa de la Dumnezeu.

Locuri centrale și luxoase care, așa cum a dezvăluit Evenimentul zilei, atrag ca un magnet afacerile imobiliare de milioane de euro. Dar, undeva în nord-vestul sectorului, departe de această lume aflată mereu sub lupa edililor, trăiesc câteva sute de suflete, poate vreo 500, în cu totul alte condiții. Uitați de primarul ales Clotilde Armand când e vorba să fie ajutați, dar obligați, culmea!, să plătească biruri cu toate că utilitățile vin de la CFR sau de la...Dumnezeu!

Viața între șinele de tren, la margine de Sector 1

Cartierul Chitila-Triaj. O comunitate de oameni obișnuiți, cu servicii obișnuite, în cazul în care nu au căzut victime ale disponibilizărilor în vremuri de pandemie. Unii au fost ceferiști și acum își ”mănâncă” pensia, alții încă mai au legătură cu cea mai importantă companie care se ocupă de căile ferate din România. Iar alții lucrează cine-știe-unde. Dar toți, poate vreo 500 de suflete, locuiesc în aceleași condiții. În fostele blocuri ale CFR - imobile muncitorești, modeste -, așezate, așa cum o arată documentele, între liniile 300 București Nord-Brașov (coridorul 4 PanEuropean), linia 900 București Nord-Videle și liniile de cale ferată ce deservesc trierea vagoanelor de marfă în Complexul Triaj-București. De aici și numele dat cartierului a cărei viață trepidează și se pierde în glasul roților de tren, la marginea înfloritorului sector 1.

Locul unde nici Google, dar nici primarul nu au intrat

Trei blocuri - cu unul, cu două și cu patru etaje, sunt cele mai ”impozante” clădiri din zonă, toate așezate pe strada slt. Teodor Neagoe. Peisajul local, care nu a mai văzut picior de primar nici nu se mai știe de când, este completat de o mulțime de case înșirate pe aleile care se inundă la fiecare ploaie. Drumuri de pe care asfaltul pus în urmă cu foarte mulți ani de primarul Andrei Chiliman se pierde la barieră. Adică la granița dintre ”rău” și ”mai rău”. Pentru că, dincolo de bara metalică ruginită mai sunt doar drumuri vălurite din pământ. Și bălării. Și gunoaie.

Străzi de pământ în zona Chitila -Triaj

E un loc în care nici nici google nu s-a încumetat să intre să facă fotografii și să indexeze zona pe harta virtuală! Dar nici primarul Clotilde Armand nu s-a deranjat să vadă ce se întâmplă la marginea sectorului pe care îl păstorește. Dar acele străzi - Marmurei, Lămâiului și Puțul cu Maci, cele de după barieră -, există! Cu tot cu oameni

Puțul cu apă din fața blocului și curent electric de la CFR

Oamenii locului s-au învățat cu traiul între șinele de tren, la margine de sector, și s-au gospodărit cum au putut. Cum nimeni nu s-a învrednicit să le aducă gaze la poartă sau la ușa blocului, după caz, se gătește la butelie. Pentru că apa curentă nu există, locatarii și-au făcut puțuri în fața blocurilor. Și, pentru a nu coborî cu găleata, chiar ca la țară, le-au echipat cu pompe care să tragă apa și să le-o ducă la etaj, în apartamente. Firește, pe cheltuiala lor.

Puț in fața blocului, în cartierul Chitila

Curent electric este, e adevărat. Dar furnizat în moduri diferite. În cele trei blocuri, în cele de pe strada slt. Teodor Neagoe, lumina vine de la primărie - de altfel singura utilitate publică pe care edilul Armand  s-a ”milostivit” să le-o ofere. Iar în casele de după barieră, CFR-ul este cel care furnizează electricitatea din postura de concesionar al zonei.

Omenii vor doar redecerea impozitelor. Primarul amână răspunsul

Singurul lucru pe care aceste sute de oameni l-au vrut de la primarul lor, Clotilde Armand, a fost o scutire de impozit, așa cum prevede Legea 227/2015 privind Codul Fiscal și Hotărârea 6/2016 a Consiliului Local al Sectorului 1. Cu atât mai mult cu cât cartierul Chitila-Triaj este într-o zonă de protecție a CFR, pe terenuri unde sunt și componente ale infrastructurii feroviare publice. Adică să plătească administrației locale doar dările pe clădire, nu și pe cele care fac referire la utilități - apă, canal, electricitate (în unele cazuri). Care nu sunt furnizate de Primăria sectorului 1.

Sute de oameni din Sectorul 1 plătesc impozit pentru apa de la Dumnezeu

Dar, cu toate că cei aproape 500 de omeni nu primesc mai nimic de la stat, mai exact de la Primăria Sectorului 1, ei sunt obligați în continuare să scoată bani din buzunare pentru utilitățile care nu le sunt furnizate. De exemplu, pentru apa de la Dumnezeu pe care o scot singuri din pământ prin puțurile făcute de ei. Dar și pentru desfundarea canalizării atunci când vremea rea le inundă străzile. Așa cum s-a întâmplat recent când au achitat un astfel de serviciu către furnizorul de apă din București.

”Suntem obligați să plătim de două ori pentru costurile utilităților”

”Această zonă, împărțită pe loturi, este intabulată la ”Cadastru”, la sectorul 1. Deci este în grija Primăriei Sectorului 1 care ar trebui să asigure toate utilitățile unui trai decent în raport cu vremurile actuale. Adică să tragă apă curentă, gaze, electricitate. Dar nimeni nu face nimic. Canalizarea este a CFR-ului, dar nu a fost preluată de furnizorul de apă din București prin Primăria Sector 1. Apa potabilă este scoasă din puțuri pentru consum, menaj și toalete. În unele blocuri este curent, așa este. Dar atât oferă primăria: curent. În alte case e curent, dar de la CFR care iarna cade și de câteva ori pe zi...Atunci pentru ce să plătim impozit întreg pentru ceea ce nu primim?

Interiorul unui puț făcut de locatari

Nu vrem să fim scuțiti complet de taxe, ci să ni se reducă sumele datorate administrației locale, conform utilităților furnizate. I-am cerut asta în scris primarului Clotilde Armand, dar nu ne-a răspuns. Așa, suntem obligați să plătim de două ori pentru costurile utilităților. O dată la Primăria Sectorului 1  - care nu ne oferă ce e normal -, și o dată pentru investițiile pe care le-am făcut pe banii noștri pentru a avea aceste utilități”, ne-a povestit, revoltat, unul dintre locatorii din zona uitată de primarul sectorului 1.

”Primăria Sectorului 1 va rămâne și pe viitor o administrație deschisă la nevoile cetățeanului”

Singurul răspuns pe care oamenii din Chitila-Triaj l-au primit, cel puțin deocamdată, de la primarul Clotilde Armand a fost un refuz de a le achita factura pentru o intervenție a furnizorului de apă care a desfundat canalizarea din zonă. Operațiune ale cărei costuri ar fi tebuit suportate de la bugetul local. Dar doar dacă ar fi existat un contract între primărie și regia de apă, așa cum ar fi normal. Dar el nu există!

Însă, locatarii din acest colț de sector uitat de lume pot fi mulțumiți măcar că edilul cu origini franțuzești nu a uitat să le transmită, cu eleganță, că Primăria Sectorului 1 va rămâne și pe viitor o adminsitrație deschisă la nevoile și problemele lor!

Surse din cadrul Primăriei Sectorului 1 vorbesc despre faptul că ar exista un proiect al regiei de apă pentru preluarea rețelei de apă și canal din zonă, dar de ceva veme inițiativa s-a rătăcit printre hârtii, pe drumul aprobărilor.