Din multe puncte de vedere România pare să revină la anul 1989, când lipsurile majore îi aduseseră pe români la disperare, o stare generală de nemulțumire anunțând cumva Revoluția. Însă în anul de grație 2022 oamenii par să accepte fără proteste facturile mărite, inflaţia şi creşterile de preţuri. Nimeni nu propune soluţii, politica românească e proastă, guvernarea e mediocră, realitatea cotidiană e cenuşie. Podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu și invitații săi a discutat în ce măsură ne putem aștepta să explodeze mămăliga.
Moderatorul Robert Turcescu a remarcat că ne confruntăm cu o situație paradoxală: sunt crize peste crize, e o stare de deznădejde generalizată, însă soluțiile sunt doar virtuale la propriu și la figurat. Pare că trăim un episod de depresie naţională sau cum ar spune Cioran, suntem „pe culmile disperării".
Turcescu: Nu se revoltă nimeni decât în bule
„E o Românie online, în bula asta a mea, în care simți revoltă, texte vituperante. În același timp e țara în care sistemul de sănătate e praf, nu se revoltă nimeni, sistemul de vot e praf, nu se revoltă nimeni. La fel sistemul politic, sistemul de guvernare", a declarat Turcescu.
Jurnalistul Mirel Curea consideră că românul nu poate fi scos în stradă decât dacă explodează mămăliga. „Singurul noroc ar fi să se supere unii din SRI și să scoată românii în stradă, sau să se supere fundațiile lui Soros".
Palada: Cât timp elita non-civilă nu își are interesele atacate, nu se va întâmpla nimic
Sociologul Mirel Palada a introdus în discuție un aspect cheie în opinia lui, poziția elitelor și influența imperiilor în acest colț de lume. „Atâta timp cât elita non-civilă, e din ce în ce mai evident, nu își are interesele atacate, nu se va întâmpla nimic. Cât timp pretorienii și interesele lor nu sunt afectate nu se va întâmpla nimic.
În România va fi ceva când va fi supărare în imperiu cum a fost și acum 30 de ani. Nu ne-am răsculat noi că am vrut, a fost o renegociere a sferelor de influență de la Yalta la Malta. S-au întâmplat niște chestii la întâmplare (...) Pe măsură ce înțelegem mecanismele demanipulare devenim indezirabili pentru sistem", a observat Palada.
Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: