După marele opozant al primirii României în spațiul Schengen - Olanda, şi Suedia anunţă că are rezerve în ceea ce priveşte aderarea țării noastre României. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de marți au repus pe tapet o înțelegere mai veche cu suedezii, care ne-au cerut (și au primit) o pretinsă datorie istorică de peste 100 milioane de dolari, însă strâmbă din nas când e vorba să ne dea votul lor.
Chiar dacă noi am votat în luna iulie, fără rezerve, cererea de aderare a Suediei la NATO, nordicii nu au fost la fel de binevoitori față de noi. Moderatorul podcastului EVZ Play, alături de invitații săi, jurnaliștii Mirel Curea și Octavian Hoandră, au comentat motivele pentru care, tocmai când părea că ne apropiem de realizarea acestui proiect național - primirea în spațiul Schengen -, Olanda și mai nou Suedia refuză să ne susțină.
Turcescu: A fost șpagă dinspre România spre Suedia și invers
Cu alte cuvinte, ne-am furat-o, ne-au dat plăcuţa suedeză, a arătat jurnalistul EVZ Robert Turcescu în podcastul său de marți. De menționat că în anii 90, așa cum semnala cotidianul Evenimentul Zilei în 2007, Suedia a pretins să i se ramburseze o datorie istorică de peste 100 de milioane de dolari. Iar românii, pe vremea când ministru de Finanțe era Mircea Ciumara, în ciuda faptului că nu a fost stabilită cu exactitate veridicitatea datoriei, s-au executat.
„Zilele astea țărișoara noastră a luat o plăcuță suedeză, una mare. (...) Unii zic că emigranți, alții corupția, că România e cea mai de... țară din lume, asta e ideea. Că avem probleme la orice, ursul carpatin, corupția, țara asta e un prăpăd. (...) Pe la mijlocul anilor 90 ne-am trezit că avem să le dăm suedezilor o datorie istorică, dintre războaie, de câteva miliarde de dolari. După negocieri intense s-a ajuns la 800 milioane de dolari. După alte negocieri s-a ajuns la 100 și ceva de milioane de dolari. I-am plătit. (...) A fost șpagă dinspre România spre Suedia și dinspre Suedia spre România. Ăștia care vin și ne dau lecții, toți au profitat", a amintit Turcescu.
Ce joc fac suedezii?
Totuși, suedezii par să aibă o memorie scurtă și nu ne-au acordat votul la Schengen. Rămâne așadar să ne uităm mai atent în interiorul graniţelor, căci autovictimizarea, o boală veche a românilor, nu e întotdeauna o soluție.
În opinia lui Mirel Curea, Suedia face un joc puțin pervers care să ne țină în corzi. „Suedezii nu vorbesc serios, vor o monedă ca la poker. Noi nu prea am fi de acord, dar la o adică am fi de acord. La Olanda e o problemă economică".
Hoandră: Suntem o țară fanariotă
Concluzia unanimă a fost că România nu are politică externă. Cel puțin în ultimii 10 ani, diplomația românească a fost ca și inexistentă. „Și-ar fi permis Suedia și Olanda să spună astfel de chestii despre Polonia sau Ungaria? Suntem o țară fanariotă clară. Elitele noastre și-au cumpărat locul în Europa. În mod tipic fanariot ne-au vândut începând de la uzine, fabrici, de la legi. Am ajuns să ne vindem Constituția. Ne vindem tot. Uită-te la Ministerul de Interne, numai jacuzi, numai amante. Ministrul de Externe stă în birou. Uită-te la ăla al Ungariei că toată ziua e undeva. Noi nu avem întâlniri bilaterale, de 10 ani suntem în marjă", a menționat scriitorul Octavian Hoandră.
Emisiunea integrală: