Editura Evenimentul si Capital

Jurnalul unui fost jurnalist (II). Jocuri politice murdare în jurul televiziunii lui Vîntu, de la Chișinău

Sorin Ovidiu Vîntu
Autor: | | 10 Comentarii | 24565 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a obținut o serie de mărturii despre subteranele bătăliei pentru controlul Republicii Moldova. Sorin Ovidiu Vîntu, Vlad Plahotniuc, Cozmin Gușă, Sergiu Toader, Vlad Filat și aventura PUBLIKA TV în Moldova

Dragoș Nedelcu este un fost jurnalist care s-a hotărât să rupă tăcerea și acum ne-a oferit al doilea episod din aventurile sale în Republica Moldova. Dragoș Nedelcu a fost redactor-sef adjunct la săptămanalul economic “Capital” până în 2006, apoi director executiv la “The Money Channel”, este fost vicepreședinte al CA de la Realitatea TV. Partener cu SOV în proiectele sale din Moldova a jucat un rol important în lansarea Publika TV și negocierile subterane care au însoțit-o.

“Ăştia doi nu vor încăpea niciodată în aceeaşi teacă. Se vor lupta la baionetă şi mi-e greu să spun care va învinge. Aş vrea să negociem cu amândoi, dar cu mare atenţie. Filat pare mai sofisticat, Plahotniuc nu mi se pare atât de imprevizibil pe cât lasă aparenţele. O să ne distrăm bătrâne!”

SOV are un fel de tic atunci când pune la punct un plan. Îşi freacă mâinile cu o intensitate puternică. E bucuros că are o jucărie nouă.

Sergiu Toader, directorul editorial, se certase cu SOV pe motiv de neînţelegeri asupra strategiei editorială a Realităţii TV şi a oamenilor pe care Vântu încerca să-i aducă pe sticlă. Aşa că, într-o dimineaţă, redacţia de la Realitatea TV primeşte un mail de la acesta prin care este informată că personaje de genul: Bogdan Chireac, Cosmin Guşă, Lavinia Şandru, Sorin Roşca Stănescu etc. nu mai au voie să apară pe sticlă.

Vântu se supără că n-a ştiut nimic şi îl acuză pe Sorin Enache că Sergiu Toader l-a trădat (SOV se ceartă cu Sergiu prin Enache).

Sergiu Toader se enervează… îşi face bagajele şi pleacă în Noua Zeelandă.

Problema era că dacă vroiam să facem o televiziune la Chişinău… singurul om în care aveam încrederea că putea să pună pe picioare un astfel de proiect, fără a fi influenţat, era Sergiu Toader.

Radu Enache, prietenul lui, s-a dat peste cap şi a făcut minuni: îl convinge pe Sergiu Toader să vină în Moldova. Ne apucăm de treabă cu Sergiu care se mută la Chişinău.

SOV angajează un localnic, Dumitru Ţîră…pe post de director general. Băiatul lucrase înainte la Ministerul de Externe Moldovean, dar era prea grăsuţ să alerge în parc.

Iau legătură cu Vlad Filat printr-un intermediar de încredere şi stabilim să ne vedem în octombrie 2009… la Guvern. Îl făcuseră premier în septembrie.

Ajung la Chişinău pe 5 octombrie. Paulică, şoferul meu, venise cu maşina de la Bucureşti şi mă preia de la aeroport. La ora 14.00, mă văd cu Vlad Filat la Guvern. Sunt aşteptat la controlul de cuţite şi pistoale al spp-ului moldovean şi condus la etajul 1.

Zece minute batem câmpii, după care ne hotărâm să trecem la subiect: “Ştiu că şi Plahotniuc vrea să facă cu voi televiziunea… Voi ce vreţi?” mă întreabă Vlad Filat. Se vede treaba că era la curent cu toate mişcările noastre.

“Patronul nostru (SOV) îşi vrea cele 38 de milioane de euro investite în bancă înapoi. Vrem ca Publika să se transmită pe cablu şi să avem licenţă naţională terestră (n.b. la lansare, Publika s-a văzut doar pe cablu). Premierul Filat se gândeşte ceva vreme, după care îmi promite că va caută o soluţie.

“Păi… vă dau licenţa TVR din Moldova, ăia nu o mai folosesc de mult”. Nu ştim dacă se poate asta, aşa că rămâne să verifice. Cu banii lui Vântu se poate rezolva printr-o ordonanţă de urgenţă (nu s-a dat niciodată), dar e clar că Filat nu e confortabil şi nici dispus să facă eforturi prea mari în sensul asta.

“Atenţie, domnule Nedelcu, dacă-l văd pe Plahotniuc în jurul televiziunii, mă retrag imediat… nu vă jucaţi”, conchide premierul.

Ni se alăturase între timp consilierul personal pe probleme de comunicare, pe care Filat îl adusese din România. Filat n-are încredere în Dumitru Ţîră, aşa că hotărâm să vorbim doar prin consilier şi nu pe telefonul mobil.


FOTO: Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova. În prezent se afl ă în arest la domiciliu, fi ind acuzat de corupțieVlad Filat era la curent cu conflictul dintre SOV şi preşedintele Traian Băsescu, aşa că-mi cere un răgaz să vorbească şi la Bucureşti, să verifice dacă preşedintele României se opune proiectului nostru din Moldova. În final, cel care a stat de vorba cu Traian Băsescu a fost Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Moldovei. Ghimpu mi-a spus că preşedintele Traian Băsescu era sceptic că vom face ceva, dar că ştiind că staţia era condusă de Sergiu Toader s-ar putea să existe o şansă.

Lansăm Publika în aprilie 2010 cu sprijinul lui Vlad Filat şi al preşedintelui interimar Ghimpu. În seară lansării, plec cu Mihai Ghimpu, ministrul Transporturilor Anatoli Salaru, cu Liviu Luca şi cu colegii mei Emil Hurezeanu şi Mihai Tatulici să mâncăm la un restaurant azer. (Vântu n-a venit la lansare, de fapt, el n-a vizitat niciodată Publika TV). Ghimpu, un pro-român autentic, extrem de modest şi cu un talent extraordinar de povestitor, se dovedeşte şi un foarte bun analist al situaţiei din Moldova.

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI