EXCLUSIV! Vor să schimbe sistemul de admitere la liceu! Ecaterina Andronescu avertizează: „Există un mare risc”
- Florian Saiu
- 14 februarie 2018, 00:00
Odată cu înlocuirea - pentru a câte oară? - ministrului Educației, a mai apărut o propunere legislativă. De data aceasta, Valentin Popa, pentru că el este noul conducător al Învățământului românesc, vizează modificarea condițiilor de admitere la liceu.
Concret, despre ce este vorba? Ministrul Valentin Popa propune ca media generală obținută la finalul claselor V-VIII, care acum contează în proporție de 20% la admiterea în liceu, să fie calculată doar pe baza notelor obținute la tezele susținute de elevi la materiile matematică și limba și literatura română!
Propunere valabilă pentru clasele a V-a, a VI- a și a VII-a. La clasa a VIII-a se va lua în considerare și nota obținută la geografie sau la istorie. Pentru a-și întări punctul de vedere, ministrul Popa a dat asigurări că aceste teze ar urma să devină un fel de teste naționale, cu subiect unic, susținute în același timp.
Ecaterina Andronescu FOTO: MARIUS VLAD
Materii țintă: „mate” și „română”
Chestionată pe seama acestor propuneri, aflate deocamdată în faza de proiect (urmează să fie supuse dezbaterii publice), Ecaterina Andronescu, colegă de partid cu Valentin Popa și fost ministru al Educației în trei perioade diferite, ne-a declarat: Cunosc subiectul și deschis că, dacă se materializează această inițiativă, există un mare risc! Riscul ca elevii să nu mai învețe decât la matematică și și literatura română. Și, mă rog, la geografie sau istorie, în clasa a VIII-a. Ar fi păcat să se întâmple așa, pentru că există o bună tradiție la noi legată de materiile de cultură generală”.
„Dacă prinde copilul o zi proastă?”
Înrtebată dacă n-ar fi mai bine să se revină la un sistem vechi și eficient - examen pentru admiterea la liceu, fără să se mai ia în calcul și media anilor de gimnaziu sau, mai nou, a mediei tezelor la două, trei materii - , Ecaterina Andronescu și-a început răspunsul cu o întrebare:
„Și dacă prinde copilul o zi proastă? Un singur examen îi poate da peste cap munca depusă în patru ani. Așa are șansa să prindă un liceu bun chiar dacă a avut ghinion la testele propriu-zise”. Chestiune discutabilă, dacă ne gândim că sistemul de notare (în gimnaziu) dintr-un oraș mare nu se compară cu cel dintr-un orășel provincial, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea.