Exclusiv. Scăpăm de otrava din aer? Ministrul Mediului despre noua lege care poate băga românii la închisoare. Video

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Discuțiile asumate și dezbaterile publice despre mediu, poluare, energie verde sau colectare selectivă a gunoiului menajer sunt încă timide în România. Pe unii îi agasează, alţii le consideră absolut necesare, mai ales că realitatea arată că România a devenit o ţară de produse second-hand şi una dintre gropile de gunoi ale Europei. Cel mai grav aspect este aerul pe care îl respirăm cu toții.

Invitatul de marți al jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea a fost ministrul Mediului, Tanczos Barna, membru al UDMR. Explicațiile pentru care România a devenit una dintre cele mai poluate țări-membre sunt numeroase.

Mafia deșeurilor ne otrăvește aerul

E vorba în primul rând de arderile ilegale de deșeuri sau de faptul că importăm deşeuri. Ministrul mai acuză și cumpărările de maşini la mâna a doua, care se ridică la sute de mii de unităţi în fiecare an. Şi asta nu e decât o parte a problemei: rămânem fără păduri, otrăvim apa şi mai ales aerul. Moderatorul Robert Turcescu a început podcastul său de marți cu o observație simplă: România e sufocată, aerul său e irespirabil, mai ales în marile orașe.

Marea problemă a arderilor necontrolate de deșeuri, care sufocă Bucureștiul la propriu potrivit măsurătorilor, provine din faptul că statul nu are cum să lupte cu mafia deșeurilor, a observat jurnalistul Mirel Curea.

„Toți miniștrii au încercat să rezolve problema asta, n-au reușit. Un predecesor al dvs. chiar mi-a zis: Băi Mirele, e o mafie năprasnică, nu se poate face nimic cu ăștia. Încercați ceva cu ăștia?", l-a chestionat Mirel Curea pe invitat.

Ministrul Mediului: Vor fi procurorii verzi în toate județele

Provocat de cei doi jurnaliști ai EVZ să prezinte măsurile pe termen scurt, mediu și lung pe care le pregătește și implementează ministerul pe care îl conduce, Tanczos Barna a afirmat că autoritățile sunt foarte conștiente că este nevoie de măsuri ferme. Demnitarul a subliniat că cel mai grav pericol este faptul că multe dosare penale elaborate în cazul arderii ilegale de deșeuri sau al importurilor de deșeuri sunt blocate în instanță.

„O sursă (n.red. - de poluare) sunt gropile neînchise cum trebuie care dau gaz metan. (...) Avem nevoie de sprijin real, din partea Poliției, a Poliției Economice, din partea Procuraturii. Sunt în cercetări penale sau trimiși în judecată (n.red. - cei cărora le-au fost întocmite dosare penale pentru ardere ilegală de deșeuri). Vor veni și pedepsele cu închisoarea. Săptămâna aceasta am luat o decizie importantă, am dat și comunicat, nu prea s-a preluat, cu Procuratura. Pentru că degeaba facem plângeri penale dacă nu există acea rețea de procurori verzi care este acum reactivată.

Săptămâna trecută a fost o serie de seminarii și recursuri cu procurori veniți din afară. Au vorbit despre o modalitate de probare. Degeaba facem plângeri penale dacă nu intervine Procuratura. E important ca miile de dosare pe deșeuri să nu fie clasate (...) Vor fi procurori verzi în toate județele", a argumentat ministrul UDMR în studioul EVZ-Capital.

Ministrul Mediului a invocat faptul că în multe cazuri, oamenii Gărzii de Mediu au fost amenințați cu arme albe în localitățile unde se ard deșeuri ilegale. „Cei de la Gardă au fost urmăriți cu furci și topoare". În plus, a mai observat Tanczos Barna, multe deșeuri au ca sursă dezmembrările auto, domeniu în care statul nu poate interveni decât parțial.