Ultimele zile au adus o dispută între prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Atacul lui Rareș Bogdan e cu atât mai surprinzător cu cât se știe că acesta îi este foarte fidel președintelui Iohannis.
Într-un interviu acordat duminică jurnalistului Ionuț Cristache, prim-vicepreședintele PNL a cerut explicit demisia lui Bogdan Aurescu de la vârful MAE. Rareș Bogdan a criticat lipsa de acțiune diplomatică a lui Aurescu, precum și vina sa în eșecul Schengen.
Meci nediplomatic Bogdan - Aurescu
Fostul jurnalist s-a simțit lezat și de influența crescândă a ministrului în rândul liberalilor. „Aurescu e mai puternic ca PNL. Nu PNL l-a pus ministru, statul”, a afirmat Rareș Bogdan.
În replică, demnitarul a recurs la un răspuns foarte puțin diplomatic, fiind una dintre puținele sale ieșiri publice. „Nu mă interesează părerile lui Rareș Bogdan. Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac. E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”, a declarat Bogdan Aurescu pentru Adevărul.
Robert Turcescu și-a provocat invitații în podcastul HAI România de marți să comenteze mizele din spatele scandalului. „Pare că se întâmplă ceva în interiorul PNL, poate cu bătaie lungă în partidele aflate în coaliția de guvernare”, a remarcat gazda emisiunii.
Ciutacu: Ăia de la SRI urlă contra ălora de la SIE
Invitatul său, jurnalistul Victor Ciutacu, a observat că atacul lui Bogdan nu e o coincidență, europarlamentarul fiind cunoscut ca făcând parte din anturajul președintelui.
„Și în relația cu bătaie lungă dintre SRI și SIE (n.red. - se întâmplă ceva). Adică ăia de la SRI urlă contra ălora de la SIE. O fi făcut copilul (n.red. - Aurescu) ceva în Japonia, o fi înjurat. De acolo a început nenorocirea, din timpul vizitei lui Iohannis în Japonia. Brusc la întoarcere ăsta a devenit indezirabil, fiind atacat taman de ăia care nu scot un sunet în fața lui Klaus Iohannis. Dimpotrivă, îl glorifică și îi fac grup statuar în viață, chiar au acces la Iohannis”, a completat jurnalistul de televiziune Victor Ciutacu.
Aurescu, scos din lista viitorilor miniștri?
Sociologul Mirel Palada a adăugat că scandalul provocat de Rareș Bogdan arată intenția liberalilor de a-l elimina pe Aurescu la rotativa din mai, când PSD va prelua frâiele guvernării. „Se apropie definitivarea listei de miniștri și este din ce în ce mai clar că lui Aurescu trebuie să-i crească mânere pentru a exista un pretext să nu mai fie pe listă. E posibil ca pe Rareș să-l fi găsit disidența în mod voit și calculat, pentru că știm cu toții că există o relație bună între el și președintele Iohannis. Nu cred că Rareș a vorbit de unul singur sau că îl apucă pe Rareș nevoia să se certe cu Iohannis”.
„Rareș Bogdan se și răcorește un pic pentru că Aurescu i-a refuzat lui niște chestii cu diaspora”, a completat Mirel Curea referitor la posturile de consul, respectiv de ambasador pe care ministrul de Externe a refuzat să le cedeze PNL Diaspora, organizație condusă de Rareș Bogdan.
Avionul închiriat de Iohannis este al lui Abramovici?
Victor Ciutacu și Mirel Curea au remarcat că în spațiul public au apărut poze cu deja faimosul avion de lux care l-a dus pe președinte în Japonia și Singapore, poze care nu apar pe site-ul oficial al președintelui Iohannis. „Atenție, nu toate pozele sunt pe site. Sunt și poze făcute probabil cu telefonul mobil de cei din anturaj, SPP”, susține Mirel Curea.
Victor Ciutacu a făcut o afirmație surprinzătoare, și anume că avionul premium închiriat de Administrația prezidențială îi aparține, de fapt, oligarhului rus Roman Abramovici.
„Avionul, după toate informațiile mele, aparține lui Abramovici. A apărut ceva (n.red. - în presa autohtonă), că l-a folosit și Abramovici pe post închiriat. Jumate din coaliția de guvernământ știe că avionul e al lui Abramovici. Jumatea ailaltă care nu urlă și care asistă fericită la scandalul din interiorul PNL”, a continuat Ciutacu în studioul EVZ-Capital.