Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Rudele victimelor asasinului de la Onești, audiate de procurori
Exclusiv. Rudele victimelor asasinului de la Onești, audiate de procurori

Exclusiv. Rudele victimelor asasinului de la Onești, audiate de procurori

La două luni de la tragedia de la Onești, rudele celor doi muncitori uciși precum într-o execuție ISIS de Gheorghe Moroșan (68 de ani) se vor afla în fața procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Bieții oameni vor fi audiați, ca părți vătămate în ancheta care va duce către un proces în care asasinul care i-a măcelărit pe Silviu Iștoan și pe colegul său, Dan Pătatu, va fi judecat. În paralel cu investigațiile în dosarul de omor se derulează și ancheta care vizează modul defectuos în care au acționat trupele speciale ale mascaților, polițiștii, dar și negociatorul care nu au putut să-i scoată vii pe cei doi bărbați din ”apartamentul groazei”.

Pentru Iștoan se cer două milioane de euro

Rudele lui Silviu Iștoan – fratele, cumnata și nepoții -, au formulat nu demult cererile prin care se constituie părți civile în procesul în care va fi judecat Gheorghe Moroșan. Sfătuiți de avocatul Adrian Cuculis, cel care îi reprezintă interesele lui Iștoan, oamenii au cerut două milioane de euro despăgubiri morale: un milion de euro pentru fratele electricianului măcelărit cu un cuțit-sabie, 500.000 de euro pentru cumnata acestuia și câte 250.000 de euro pentru cei doi nepoți minori ai victimei. Banii sunt ceruți Poliției Române considerată a fi vinovată de moartea bărbatului prin felul defectuos în care au acționat forțele de ordine mobilizate acolo – luptători de la trupele speciale, negociator, polițiști.

Familia celui de-al doilea muncitor, despăgubiri de milioane de euro de la Poliție

Urmând exemplul famiiliei Iștoan, iată că și rudele lui Dan Pătatu se vor constitui ca parte civilă împotriva polițiștilor. Un prim pas pe care îl vor face în declanșarea acestei proceduri este întâlnirea de mâine cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Mama și soția celui de-al doilea electrician hăcuit de Moroșan chiar sub ochii poliției vor fi audiate în calitate de părți vătămate și, astfel, vor putea să-și declare intenția de a primi despăgubiri morale, tot de la Poliția Română. În acest moment, soția și mama acestuia nu și-au formulat pretențiile în scris.

”Mâine (n.r.luni, 19 aprilie), rudele lui Silviu Iștoan și ale lui Dan Pătatu vor fi audiate ca părți vătămate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Din partea lui Iștoan va fi fratele acestuia, iar din partea lui Pătatu, cealaltă victimă, vor fi soția și mama acestuia. La aceste audieri, rudele lui Pătatu își vor declara oficial intenția de a se constitui parte civilă în proces. Cuantumul despăgubirilor morale ce vor fi cerute nu a fost încă stabilit. Când vom avansa acea pretenție financiară vom ține cont de foarte multe detalii: faptul că doi copii, vor crește fără tată, că o soție a rămas fără soț, că viața unei familii a fost complet distrusă. Cu siguranță va fi o sumă mai mare decât cea cerută de familia Iștoan (n.r. două milioane de euro)”, ne-a dezvăluit avocatul Adrian Cuculis implicat și în reprezentarea intereselor lui Dan Pătatu, cea de-a două victimă a lui Moroșan.

Asasinul și soția lui, vecini de celulă

În tot acest timp, asasinul Gheorghe Moroșan așteaptă în arestul IPJ Bacău ca investigatorii să pună punct cercetărilor și astfel să înceapă procesul în care va fi judecat alături de soția lui, Aurelea. Femeia este, la rându-i, într-o celulă, pe același palier, vecină cu camera în care bărbatul ei este ținut sub pază strictă.

În paralel, sunt continuate și audierile tuturor polițiștilor – fie cei aflați la acea vreme în funcții de conducere, fie în postura de executanți -, pentru a se afla cine se face vinovat de ratarea întegii operațiuni de salvare a celor doi muncitori care au sfârșit prin a fi măcelăriți de Gheorghe Moroșan chiar sub ochii forțelor de intervenție.