Exclusiv. România, sabotată la Stalingrad! Episod de Hollywood cu actul de bravură al piloților români. Video

Exclusiv. România, sabotată la Stalingrad! Episod de Hollywood cu actul de bravură al piloților români. Video

România a fost atrasă, în urma deciziei mareșalului Ion Antonescu, în cel de-al Doilea Război Mondial de partea forțelor unuia dintre cei mai odioși criminali din istorie, Adolf Hitler. Din nefericire pentru viteaza Armată Română, ea a fost trădată de nemți, iar românii au cunoscut astfel cea mai gravă înfrângere din istorie. Un episod incredibil, care îi are în prim plan pe remarcabilii piloți români, a fost dezvăluit într-o ediție specială a podcastului Contrapunct EVZ, în care jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea l-au avut ca invitat pe istoricul Florian Bichir.

La data de 19 noiembrie 1942, Armata Roșie a început ofensiva împotriva flancului ocupat la Stalingrad de trupele Armatei Române. Operațiunea Uranus, așa s-a numit ofensiva sovietică, avea să ducă la moartea a zeci de mii de români. Majoritatea celor scăpați cu zile au căzut în prizonierat, pentru cei mai mulți dintre ei un sinonim pentru moarte.

Foarte puțini au reușit să scape de încercuire. Zeci de mii de eroi. Unii dintre noi, tot mai puțini, ne amintim de jertfa lor, și ne punem întrebări triste despre rostul jertfei lor. Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea au discutat, în podcastul Contrapunct EVZ, cu istoricul și teologul Florian Bichir despre episoadele principale ale unui moment istoric.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a intrat de partea Germaniei fără tratat! A fost trădată

„România intră în război fără niciun tratat cu Germania, să știm până unde mergem, unde ne oprim. Totul se trata la nivel de șefi de trib, Hitler cu Antonescu. Cuvântul lui Hitler nu a valorat nimic”, a povestit Florian Bichir.

Florian Bichir. Sursa foto; Razvan Valcaneantu/EEC

O etapă cheie pentru România are legătură cu decizia lui Antonescu de a sprijini din nou Germania, după ce aceasta păruse să câștige războiul. Anul 1941 însemnase un triumf din punct de vedere militar al armatei naziste, iar în luna decembrie aceasta ajunsese până la Moscova, a aminit invitatul. Dar de aici s-a rupt firul.

Nemții au jucat la cacealma

„Vine iarna nenorocită, se opresc operațiunile, iar în ianuarie încep din nou sfaturile pentru marea ofensivă de vară. Antonescu este chemat la Hitler. Armata Română se retrăsese de pe front, se făcea parada victoriei în București. Lumea înțelesese că războiul a fost câștigat. După, urmează decizia lui Antonescu de a continua războiul alături de Hitler. Era angajament: Armata Română să fie echipată la fel ca cea germană. Aici ne-au păcălit, nu aveau echipamente nici pentru ei, au jucat la cacealma. Noi am trimis divizii ușoare acolo”, a detaliat Bichir.

Regele Mihai I, Mareșalul Ion Antonescu și ofițeri germani inspectând trupele Armatei Române la Garnizoana din Odessa, august 1941.

Totuși ostașii și ofițerii români au făcut dovada în nenumărate rânduri a unei dăruiri pe câmpul de luptă remarcabile. Unul dintre aceste momente impresionante pentru implicarea românilor pe frontul din Stalingrad îi are în prim plan pe piloții Armatei Române.

Piloții români au improvizat genial

Jurnalistul și istoricul Dan Andronic, director al publicației Evenimentul Istoric, a dat detalii despre o relatare a profesorului universitar Avram, o enciclopedie în materie de aviație, Relatarea profesorului Avram dă mărturie despre un episod spectaculos cum au oferit piloții o dovadă de patriotism, dar și de măiestrie ieșită din comun. „Rușii ajung să rupă frontul. Un aeroport de pe care decolau este atacat de ruși cu trupe de blindate, încercuit, ai noștri nu mai puteau decola. Este o scenă de film. Ce credeți că fac aviatorii români? Urcă avioanele pe butoaie, pun aripile pe butoaie și încep să tragă cu armamentul de la bord".

Mai multe detalii despre acest episod incredibil de pe frontul de la Stalingrad pot fi aflate în următorul număr al revistei Evenimentul Istoric, care va putea fi găsit în centrele de difuzare a presei, dar și pe platforma agoramag.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro