Trăim vremuri în care se schimbă harta lumii: marile puteri economice şi militare de la est şi de la vest au declanşat de ani buni o nouă confruntare care ne aduce aminte de perioada Războiului Rece. Fostul ministru de Externe Adrian Severin a fost în arena EVZ-Play şi a explicat pentru Robert Turcescu şi Dan Andronic jocul intereselor strategice care vor desena noua hartă a lumii, dar și care ar fi cea mai bună soluție geopolitică pentru România.
Disputele au loc pe mai multe planuri şi cu mai mulţi participanţi, în comparaţie cu vremurile când exista Zidul Berlinului.
Chestionat de Robert Turcescu dacă țara noastră nu ar putea juca un rol mai mare în această ecuație complicată și mai ales în NATO decât cel pe care îl are în prezent, fostul ministru de Externe a detaliat astfel: „NATO suntem și noi. Nu e complicat să intri la înțelegere cu UE. Ca să existe compromis trebuie mai întâi să intri.
Severin: S-a putut în Războiul Rece, în anii 90. Deci se poate și acum
Avem obligația să ne criticăm partenerii. Critica a dus întotdeauna la rezultate concrete. S-a putut în Războiul Rece, în anii 90. Deci se poate și acum. Niciodată nu ne vor asculta dacă noi nu spunem nimic", a conchis Adrian Severin.
Pe 1 februarie, Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia. „SUA vor să atragă Rusia într-un război", a declarat liderul de la Kremlin.
Alianţa Nord-Atlantică a propus, miercurea trecută, Rusiei măsuri în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.
Emisiunea completă poate fi vizionată aici: