EXCLUSIV. România, oaia neagră a Europei? Discursul lui Macron a dat semnalul. „S-au cam săturat de noi" (VIDEO)

EXCLUSIV. România, oaia neagră a Europei? Discursul lui Macron a dat semnalul. „S-au cam săturat de noi" (VIDEO)

Declarațiile lui Emmanuel Macron legate de nevoia de reformare a sistemului de decizie la nivelul Uniunii Europene au pus Europa pe jar. Implicațiile discursului său sunt mari și implică România, care se află într-o poziție delicată. Se află printre cele 13 state care au criticat Uniunea, însă mai marii Europei au o atitudine refractară față de noi, din motive invocate de jurnaliștii Ion Cristoiu și Robert Turcescu în podcastul EVZ Play.

În cadrul intervenției sale săptămânale în podcastul EVZ Play realizat de Robert Turcescu, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a făcut o analiză la rece a ultimelor evoluții de pe scena europeană. În prim-plan s-a aflat desigur intervenția radicală a președintelui Franței, Emmanuel Macron, care dă semne că vrea să impună o nouă ordine europeană al cărei lider să fie recunoscut de toate țările bătrânului continent.

Dispare dictatura consensului în UE?

Chestionat de moderator ce urmărește de fapt liderul francez, mai ales că pare să se opună acceptării de noi membri UE ca Ucraina (Nu, Ucraina la gară, pare a fi mesajul său, a spus Turcescu), Cristoiu a specificat că e vorba de o motivație mai subtilă și anume revizuirea tratatelor. Contextul e inițiativa UE de a cere părerea cetățenilor europeni despre entitatea supra-statală europeană.

„El a ținut discursul epocal de la Strasbourg în fața acestor reprezentanți (n.r. - ai țărilor membre), nu în fața europarlamentarilor. Autoritatea discursului vine din faptul că s-a adresat reprezentanților cetățenilor europeni care vor cele două proiecte. Al doilea proiect e și mai important, vrea o revizuire a tratatelor astfel încât să dispară principiul consensului de la foarte multe decizii. Vrea să introducă dreptul de inițiativă legislativă al Parlamentului".

Cristoiu: Uniunea Europeană s-a paralizat. Noi ne menținem pe poziție pe șest

Însă intervenția lui Macron ar putea fi punctul de plecare al unei noi atitudini de țările din Est, în care România face o figură aparte, mai ales că are o poziție ambiguă. Oficial a protestat, dar lipsește orice dezbatere națională, cum a observat Turcescu.

„În momentul aderării țărilor din Est, Uniunea Europeanăa devenit mai politică și mai paralizată. Ea inițial a fost o înfrățire (...) Uniunea Europeană s-a paralizat. El propune un nucleu care ia deciziile rapid, și restul, noi, ucrainenii. Inițial au fost 13 state care au protestat, noi ne menținem pe poziție pe șest. În momentul în care abandonezi principiul acesta al consensului, UE e alta".

Turcescu: Îi cam încurcăm pe băieții ăștia foarte puternici

„Haideți să spunem lucrurilor pe nume, s-au cam săturat de noi. Îi cam încurcăm pe băieții ăștia foarte puternici din Vestul Europpei. Noi suntem piețe de desfacere, dar în momentul în care începem să tragem bani de la bugetul UE, în care avem tot soiul de pretenții legate de arhitectura Uniunii, trebuie să admitem că îi cam încurcăm. Ei vor să rezolve cumva, e bună și România, sunt buni și bulgarii, dar mai ușor așa", a completat moderatorul.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro