Războiul din Ucraina a trecut la un alt nivel. Președintele Joe Biden l-a declarat pe Vladimir Putin criminal de război. Este practic o declarație de război a Americii. Podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu a pus pe masă ce implicații are această evoluție a conflictului pentru noi. Dacă se dă ordin de încorporare, câţi români sunt dispuşi să meargă la război împotriva ruşilor? Riscă România, membră NATO, să fie atrasă în cel mai mare conflict terestru european de după Al Doilea Război Mondial?
Miercuri seară, o știre a inflamat tot mapamondul. Președintele american Joe Biden l-a numit „criminal de război” pe Vladimir Putin, ca urmare a invaziei declanșate de președintele rus asupra Ucrainei.
Turcescu: E etapa în care America se implică în război
Jurnalistul Robert Turcescu a subliniat că este mai mult decât vizibilă o escaladare a tonului din partea Casei Albe. Mai precis, dacă în termenii diplomației președintele Putin a fost declarat cu subiect și predicat „criminal de război", asta se traduce prin faptul că America a intrat în război cu Rusia.
„E un pas extrem de important la un astfel de nivel, de președinte de stat. E o declarație de război. Nu e o declarație doar așa să fie. Ea vine într-un context interesant. Au apărut imagini surprinzătoare. Lui Joe Biden i-a fost servit contextul, întrebarea ca să-l declare pe Putin criminal de război (...) E un conflict în care se ascute lupta între ruși și americani. Biden nu ar fi vrut inițial să ducă retorica beligerantă la acest nivel", a explicat jurnalistul.
Robert Turcescu a adăugat că de la începutul conflictului, Ucraina a primit ajutoare în valoare de peste un miliard de dolari din partea Statelor Unite.
Comaroni: E o premieră, se poartă negocieri chiar în timpul războiului
Jurnalistul Bogdan Comaroni a observat un alt aspect: credibilitatea declarației liderului american poate fi pusă sub semnul întrebării, dacă se iau în calcul gafele prin care Biden s-a făcut remarcat de la preluarea mandatului. „Câtă credibilitate poate avea o declarație venită de la Biden, care pare unul din moșii ăia din Muppets? Asistăm la un moment de turnură în cadrul negocierilor. E o premieră mondială, se poartă negocieri chiar în timpul războiului", a remarcat invitatul.
Jurnalistul clujean Octavian Hoandră a remarcat că declarația președintelui american vine într-un context complicat, chiar rizibil pentru Casa Albă, ai cărei lideri par tot mai lipsiți de anvergură față de generațiile anterioare. „La Casa Albă domnește senectutea. Cîțu vorbește mai bine ca Biden și Nancy Pelosi. Establishment-ul american e la un nivel groaznic".
Hoandră: Războiul se va instala într-un fel sau altul. Ăștia nu sunt lideri
Tavi Hoandră a deplâns faptul că din cauza ipocriziei mai marilor planetei s-a ajuns la un război. Jurnalistul consideră că lăcomia politicienilor actuali, care nu s-au sfiit să profite de afacerile cu oligarhii rușii, ne poate împinge într-un război global, indiferent ce formă va lua acesta.
„În loc să facă o blocadă a lui Putin, oamenii ăștia (n.r. - liderii lumii) s-au prefăcut. Plutește războiul peste noi și se va instala sub o formă sau alta. Ăștia nu sunt lideri", a conchis Hoandră.
Perspectiva unui conflict nuclear este din ce în ce mai apropiată, pe măsură ce războiul declanșat de Rusia continuă. Afirmația a fost făcută, luni, 14 martie, de secretarul general al ONU, António Guterres.
Podcastul în versiune completă poate fi urmărit aici: