Un caz uluitor a fost relatat, în exclusivitate pentru evz.ro, de nepoata unei femei care a decedat și i s-a pus „ștampila” de suspect COVID-19. Familia nu a putut beneficia de ajutor de înmormântare pentru că nu a intrat în posesia unor acte necesare înhumării. Și nu este singurul caz…
Mătușa Elena a murit de ciroză, în plină pandemie. La spital, cineva a scris că era suspectă de COVID-19, au povestit rudele, pentru evz.ro.
Așa că a fost „împachetată” într-un sac de plastic și trimisă acasă, pe cheltuiala familiei, evident. Rudele nu au intrat nici măcar în posesia unui document absolut necesar: certificatul constatator al decesului.
Cică să vină oamenii peste 30 de zile.
De aici, a început „bâlciul”. „Să stai cu mortul în casă o lună?”, s-au întrebat rudele.
Primăria nu poate elibera un certificat de deces fără un certificat constatator al decesului, pentru care trebuie să aștepte 30 de zile, așa cum li s-a spus de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, acolo unde și-a găsit sfârșitul biata femeie.
„Avea ciroză galopantă. În stare gravă. A fost internată de mai multe ori, ca să îi scoată lichidul. Ultima oară, au internat-o la infecțioși, pe motiv că nu mai aveau paturi, din cauza coronavirusului. A murit pe 12 aprilie, de Florii, dar pe act au scris că a murit pe 11 aprilie”, ne-a dezvăluit o nepoată a Elenei Ciurea, femeia de 68 de ani, decedată la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Tot ce a putut obține soțul femeii a fost un certificat de îmbălsămare, în baza căruia, totuși, femeia a fost înhumată creștinește, dar nu a putut obține certificatul de deces de la primărie. Așa că nu a putut depune actele pentru a ridica ajutor de înmormântare.
După cum se știe, preoții cer certificatul de deces. Patriarhia Română nu are o reglementare pentru situații excepționale. Totuși, s-a găsit o înțelegere creștinească, ca și în alte cazuri asemănătoare...
Față de astfel de situații, Patriarhia Română susține, prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu:
„Autoritatile sunt total obligate să elibereze certificatul de deces. Nu suntem în stare de război, sub bombardament, ci doar în stare de urgență”.
L-am întrebat pe oficialul Patriarhiei Române dacă sunt prevederi în situația de urgență impusă la nivel național și cum pot fi înmormântați cei decedați, fără certificatul de deces.
„În asemenea cazuri, preotul anunța Protopopiatul de care aparține... Nu există o directivă a Patriarhiei pentru asemenea situații excepționale. Îmi pare rău...”, ne-a răspuns Vasile Bănescu.
Am verificat în rapoartele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică să vedem dacă apare ca infectată cu coronavirus această femeie de 68 de ani, cu diagnostic de ciroză. Nu apare nicăieri în perioada 10-17 aprile că ar fi decedat la Spitalul din Piatra Neamț, semn că a fost doar suspectată de infectare, dar nu i s-a făcut vreun test pentru confirmare. Și, deci, nu apare în statistica morților de COVID-19.
Evz.ro a aflat despre situații asemănătoare pe care vi le vom dezvălui, în continuare.