Mătușa Elena a murit de ciroză, în plină pandemie. La spital, cineva a scris că era suspectă de COVID-19, au povestit rudele, pentru evz.ro.

Așa că a fost „împachetată” într-un sac de plastic și trimisă acasă, pe cheltuiala familiei, evident. Rudele nu au intrat nici măcar în posesia unui document absolut necesar: certificatul constatator al decesului.

Cică să vină oamenii peste 30 de zile.

De aici, a început „bâlciul”. „Să stai cu mortul în casă o lună?”, s-au întrebat rudele.

Primăria nu poate elibera un certificat de deces fără un certificat constatator al decesului, pentru care trebuie să aștepte 30 de zile, așa cum li s-a spus de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, acolo unde și-a găsit sfârșitul biata femeie.

„Avea ciroză galopantă. În stare gravă. A fost internată de mai multe ori, ca să îi scoată lichidul. Ultima oară, au internat-o la infecțioși, pe motiv că nu mai aveau paturi, din cauza coronavirusului. A murit pe 12 aprilie, de Florii, dar pe act au scris că a murit pe 11 aprilie”, ne-a dezvăluit o nepoată a Elenei Ciurea, femeia de 68 de ani, decedată la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Tot ce a putut obține soțul femeii a fost un certificat de îmbălsămare, în baza căruia, totuși, femeia a fost înhumată creștinește, dar nu a putut obține certificatul de deces de la primărie. Așa că nu a putut depune actele pentru a ridica ajutor de înmormântare.

După cum se știe, preoții cer certificatul de deces. Patriarhia Română nu are o reglementare pentru situații excepționale. Totuși, s-a găsit o înțelegere creștinească, ca și în alte cazuri asemănătoare…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE