Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Reactoarele 3 și 4, o nadă a statului? Mihai Daraban, președinte CCIR: Nu vor funcționa niciodată. Video
VIDEO

Exclusiv. Reactoarele 3 și 4, o nadă a statului? Mihai Daraban, președinte CCIR: Nu vor funcționa niciodată. Video

Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma să intre în exploatare la finalul anului 2030, iar un an mai târziu Unitatea 4, în urma unor costuri estimate la 7 miliarde de euro.

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat în noiembrie 2022 aprobarea unor potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari, care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Mihai Daraban: La debitele actuale, nu vor funcţiona niciodată 4 reactoare la Cernavodă

Invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea în podcastul HAI România, Mihai Daraban, a dezvăluit că statul român, deși se laudă cu capacitatea de producție a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în realitate nu asigură condițiile unei viitoare funcționări optime a acestora.

„Se discută în spaţiul public de reactorul 3 şi 4 de la Cernavodă. Ele la debitele actuale normale, 1, 2, 3, 4, vă spun şi să rămână consemnat… la debitele actuale, nu vor funcţiona niciodată 4 reactoare la Cernavodă. Vă pot pune cei mai buni specialişti, că şi eu am vorbit cu ei.

„Adu Dunărea asta în matca ei”

Şi-aşa, când e puţină secetă, ne punem problema cu reactorul 2. Dar să fie 1, 2, 3, 4, never-ever. Dacă nu se fac nişte lucrări hidrografice… să arate de exemplu ca Braţul Sulina. Nu spune nimeni să betonezi, dar pune piatră. Adu Dunărea asta în matca ei. Eu mor când văd calul stând cu capul afară, trecând Dunărea la Călăraşi, înnebuneşti.

Apă este, dar trebuie dirijată. Începi dragajul după ce definitivezi cu malurile. Unde ne hotărâm să avem malul? Aici… Restul dăm agriculturii şi de aici încolo dragăm”, a explicat specialistul.

În aceeași intervenție, președintele CCIR a apreciat că România are o mare fereastră de oportunitate în contextul actual geopolitic, prin preluare managementului Dunării riverane. În jurul României ar putea fi atrase mai multe țări din arealul Dunării, punându-se astfel bazele unui proiect european esențial. „Dacă trebuie încurajat, eu aş vedea managementul Dunării o societate unitară, un S.A., în care fiecare ţară riverană să fie acţionară, dar managementul acesta să fie un management cu cineva cu un super know-how, cum e Portul Duisburg, la Rin”, a mai afirmat Mihai Daraban în studioul EVZ-Capital.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: