EXCLUSIV. Războiul din Ucraina adâncește criza energetică! Cristoiu despre scandalosul plan al bogaților lumii (VIDEO)

Agenda globală de mediu s-a schimbat din cauza războiului Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Maestrul Ion Cristoiu a revenit în podcastul EVZ Play cu comentarii lucide despre implicațiile războiului din Ucraina. Alături de gazda Robert Turcescu, renumitul jurnalist a dezvăluit implicațiile economice majore ale conflictului pentru europeni.

Podcastul transmis de luni până joi live, de la 12.00, pe canalul de YouTube Evz-Capital și pe pagina de Facebook EVZ, a găzduit un dialog incendiar Ion Cristoiu - Robert Turcescu, dedicat printre altele crizei energetice și felului în care bogații planetei profită de contextul războiului declanșat de Rusia.

SUA exportă inflație la greu

Moderatorul a remarcat că acest conflict din Ucraina poate fi folosit fără probleme ca să se se justifice creșterea facturilor, exportarea inflației. „SUA au generat acest val inflaționist și l-au exportat în Europa. Acum poți să zici, băi din cauza războiului, nenorocitul de Putin".

Ion Cristoiu

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a observat că această criză geopolitică le convine de minune magnaților cu afaceri în domeniul atât de sensibil al energiei.

Afacerile cu fosili au fost înlocuite de energia regenerabilă

Astfel bogații planetei au un interes direct ca războiul să se prelungească într-un Război rece, consideră cunoscutul jurnalist. „Occidentalii spun așa, trebuie să nu mai fim atât de depedenți de gazul rusesc. Acest război e folosit ca pretext pentru a trece peste noapte la energie regenerabilă. Povestea aia cu Greta (n.r. - activista de mediu Greta Thunberg), cu pământul, nu a mers".

Invitatul a invocat și planul abil al afaceriștilor cu combustibil fosil, care acum se repoziționează. „E o generație de miliardari care s-au îmbogățit cu fosile, cărbune, petrol și între timp au apărut oameni cu bani. A creat acest nou combustibil, morile de vânt și acum trebuie să le vândă".

Creşterea îngrijorărilor cu privire la securitatea energetică şi schimbările climatice va face ca în 2022 noile capacităţi pentru producţia de energie regenerabilă să înregistreze un avans record, a estimat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).