Așa cum a anunțat prin intermediul EVZ, Hermina Gheorghe, care de nouă ani se luptă cu autoritățile daneze care i-au smuls copilul din brațe, a venit în România să protesteze la Palatul Cotroceni, la ușa președintelui Klaus Iohannis. Este singurul, în opinia ei, care o mai poate ajuta.
Pasul făcut ieri, 15 mai, este primul spre greva foamei, o formă extremă de protest la care, disperată, mama lui Kristian-William este dispusă să recurgă dacă strigătul de ajutor nu-i va fi auzit.
Autoritățile daneze i-au luat copilul acum nouă ani
Drama Herminei Gheorghe a început în urmă cu nouă ani când autoritățile daneze au decis că sănătatea - afectată de moartea primului copil - nu îi permite să-l crească pe Kristian- Wiliam. Din acest motiv, băiețelul i-a fost confiscat pur și simplu, pe când avea zece săptămâni. Bebelușul a fost încredințat unei familii sociale daneze.
Chiar dacă biata mamă a făcut în anii care au trecut dovada, cu documente, că a depășit momentul de destabilizare emoțională, nici o instanță de judecată din Danemarca nu a mai ascultat-o.
De altfel, fiecare încercare de a demonstra că este aptă medical să-și crească copilașul a dus doar la mărirea, graduală, a intervalului de timp în care nu are voie să-l vadă sau să-l sune pe Kristian-William. De la doar câteva luni, interdicția a ajuns la trei ani!
Președintele Iohannis, ultima speranță
Doborâtă de sistemul de justiție danez care nu i-a acordat nici o șanșă în cei nouă ani de luptă prin tribunale și pe la tot felul de comisii, Hermina își caută acum dreptatea în România. De câteva zile, mama lui Kristian-William este în România pentru a pregăti protestul care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni, chiar la ”ușa” președintelui Klaus Iohannis. Femeia vede în șeful statului ultima speranță în soluționarea cazului ei, personajul principal care, pe cale diplomatică, ar putea debloca situația și i-ar putea da posibilitatea să-și crească băiatul.
”O să intru în greva foamei”
Hermina Gheorghe s-a postat ieri, încă de la ora 13.00, în fața Palatului Cotroceni unde a stat câteva ore, protestând împotriva abuzurilor comise de autoritățile daneze care i-au luat copilul. Avea un steag al României pe care îl flutura în bătaia vântului, iar în suflet avea și are speranța că România – stat al cărui cetățean este și ea, și fiul ei Kristian-William - îi va întnde mâna de ajutor de care are nevoie. Speră ca președintele Iohannis să îi audă strigătul disperat.
”Îmi doresc o audiență la președintele Iohannis, îl implor să mă primească”
”Am venit special din Danemarca pentru a protesta la Palatul Cotroceni. Sunt nouă ani de când mă lupt să-mi iau copilașul înapoi, timp în care nimeni nu m-a băgat în seamă. Nouă ani de tortură. Îmi doresc o audiență la președintele Iohannis, îl implor să mă primească. El e singurul care mă mai poate ajuta. Să vadă documentele care demonstrează că nu sunt nebună, cum spun autoritățile daneze. Voi sta aici la poarta lui până mă va primi. O să intru în greva foamei pentru că nici un efort nu este prea mare pentru a-l lua înapoi pe William”, ne-a spus Hermina Gheorghe al cărei fiu trăiește într-o familie socială din orașul Kalundborg, aflat la 120 de kilometri de Hillerod, Danemarca, localitatea unde stă ea.
Protest și în fața MAE
Un protest similar, organizat tot de părinți despărțiți de copiii lor de autorități din state străine, de reprezentanți ai Asociației ”Împlinim destine” și de cei ai Partidului Uniunea Familiei Românești a avut loc la începtul lunii mai în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe. Atunci, Hermina nu a putut ajunge în țară, dar o delegație a protestatarilor a fost primită de doi directori consulari ai MAE care însă nu le-au oferit prea multe soluții. Ba chiar le-au sugerat să dea MAE în judecată.
”(...)Nu pot fi furnizate copii ale corespondenței diplomatice oficiale interinstituționale dintre autoritățile locale și misiunile diplomatice, respectiv MAE, aceasta putand fi pusă la dispoziție doar în condițiile prevăzute de normele legale în vigoare(...)Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu pot exercita imixtiuni în actul de administrare a justiției din statele de reședință și nu se pot substitui avocaților sau magistraților.(...)”, ne-a transmis MAE la acea vreme.