Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV PRINT. Ipocrizia primarului milionar, care nu și-a plătit taxele locale. Robert Negoiță are poprire pe salariu și 112 apartamente scoase la vânzare
EXCLUSIV PRINT. Ipocrizia primarului milionar, care nu și-a plătit taxele locale. Robert Negoiță are poprire pe salariu și 112 apartamente scoase la vânzare

EXCLUSIV PRINT. Ipocrizia primarului milionar, care nu și-a plătit taxele locale. Robert Negoiță are poprire pe salariu și 112 apartamente scoase la vânzare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), a bătut două recorduri: este cel mai bogat primar, dar cu siguranță este și cel mai mare rău-platnic de taxe dintre edilii României.

Deși, deseori, în discursurile pe care le ține, le cere alegătorilor să fie buni cetățeni, deci și buni contribuabili, tocmai el, ditamai primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, nu-și plătește dările către stat pentru cele 112 apartamente proprietate personală plus case, terenuri și locuri de parcare.

Dacă restanțele la plata TVA pentru sutele de apartamente pe care Negoiță le-a vândut ca persoană fizică, între 2006 și 2008, țin de latura comercială, plata impozitelor pe case și pe teren (pentru care românii fac cozi în fiecare an la Administrațiile Financiare) țin de latura civică a contribuabilului care, culmea, mai este și primar.

Primarul Sectorului 3 nu a plătit, practic, niciun ban din taxele și impozitele pe care le datorează pentru numărul uriaș de proprietăți pe care îl deține. El a strâns datorii de peste un milion de lei, numai pentru locuințele și terenurile pe care le are pe teritoriul orașului Popești-Leordeni, localitate „lipită”, practic, de Sectorul 3, unde a fost ales Negoiță.

Pentru că nu a plătit nimic, la jumătatea lunii aprilie, lui Robert Negoiță i s-a pus poprire pe salariul de primar și pentru datoria către Primăria din Popești – Leordeni. Poprirea ar fi fost aplicată, ne-au spus surse din Primăria Sectorului 3, chiar la cererea primăriei din Popești Leordeni, astfel că lui Negoiță i se reține, lunar, o treime din salariul de circa 7.500 de lei. Dacă plătește câte 2.500 de lei pe lună, Negoiță își va putea plăti datoria în 33 de ani.

Primarul nu a răspuns solicitărilor noastre de a-și prezenta un punct de vedere. În acest timp, ANAF continuă să scoată la licitație apartamentele primarului, dar interesul pentru licitații (ultima a avut loc în luna septembrie) este scăzut, deși Fiscul a redus, deja, prețurile, cu 25%.

Datorie la Fisc: 50 de milioane de euro

Începând din 2006, de pe când era deputat în Parlamentul României, Robert Negoiță s-a cocoțat în partea de sus a topului celor peste 7.000 de români care au făcut tranzacții imobiliare fără să achite, legal, TVA. El a intrat în conflict cu Fiscul, deoarece s-a prevalat de prevederea legală potrivit căreia cetățenii care își construiesc locuințe personale plătesc o cotă de TVA de 5%, în loc de 24%. El a construit atunci două ansambluri rezidențiale, Confort City,cu sute de apartamente, pe persoană fizică.

Robert Negoiță a ajuns, astfel, poate cel mai mare datornic către statul român, căruia îi datorează, potrivit ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), 225 de milioane de lei: datorii, majorări și penalități (circa 50 de milioane de euro). Primarul Sectorului 3 a contestat însă acestă datorie.

Are zeci de apartamente

După neplăcerile pe care le-a avut cu ANAF, Sorin Negoiță a încercat să scape de executare și a trecut terenurile, casele și apartamentele rămase în proprietate ca aport la capitalul social al uneia dinfirmele sale, SC Domus Stil Real Estate Solutions. ANAF a atacat însă în instanță și a obținut anularea hotărârii AGA prin care imobile fuseseră incluse în capitalul social. Astfel, urmare a sentinței Înaltei Curți din septembrie 2011, Robert Sorin Negoiță a redevenit, irevocabil, proprietarul imobilelor.

Nu se știe cât de mult s-a „bucurat” primarul Robert Negoiță că a redevenit proprietar peste 112 apartamente, potrivit ultimei declarații de avere, plus alte case și terenuri! Ce este sigur: edilul nu a catadicsit să plătească niciun sfanț din impozitele datorate pentru cele peste 100 de case și terenuri. El are această pretenție, însă, de la oamenii de rând din Sectorul 3, care stau la coadă pentru a-și plăti cinstit impozitele, chiar dacă au un primar rău-platnic.