Tenebrele cazului în care un jurnalist din România trebuia asasinat pot conduce la vârful ierarhiei politice. În exclusivitate pentru evz.ro, primarul din Timișoara, acuzat de complicitate cu interlopii, s-a dezis de acest complot dovedit de DIICOT
Plecând de la o simplă investigație jurnalistică, un ziarist din Timișoara a ajuns ținta unei grupări de interlopi, acuzați de trafic de droguri. Cel vizat era Dragoș Boța, editorul-șef de la pressalert.ro. Pe parcursul anchetelor publicate de jurnalist, între anii 2018 și 2019, au ieșit la iveală mai multe aspecte, inclusiv legături ale unui lider local al lumii interlope, Lucian Boncu și Ioan Nasleu, consilierul personal al primarului din Timișoara, Nicolae Robu.
După ce mașina jurnalistului a fost incendiată, în noaptea de 1 spre 2 iunie 2018, primarul Nicolae Robu l-a atacat pe Dragoș Boța, după ce acesta a făcut legătura între incendierea mașinii și articolul despre relația dintre interlopul Boncu și consilierul edilului, Nasleu, susținând că „acest personaj cu numele Dragoș Boța își arată mizerabilitatea inclusiv în această situație și încearcă să se victimizeze, încearcă să exploateze această situație” și că jurnalistul și-ar fi putut da foc singur la mașină.
Acum, după dezvăluirile DIICOT, primarul susține, cu tărie, că nu îl cunoaște pe interlopul Lucian Boncu.
Nicolae Robu, a declarat, în exclusivitate pentru Evz.ro:
„Nici măcar nu am știut de existența acestui Boncu, darămite să am legături cu el sau cu clanul lui! În rest, să dea fiecare socoteală de faptele sale, eu nu sunt nici procuror să acuz, nici judecător să dau verdicte! Eu sunt calomniat zi de zi de când sunt Primar de tot felul de nemernici pe care îi desconsider prea mult că să le dau replică. Desigur, procurorii sunt în altă postura, ei trebuie să cerceteze tot ce li se semnalează, chiar când semnalarea o fac niște nemernici, n-am ce să le reproșez lor”, a declarat Nicolae Robu.
În exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare au dezvăluit cine sunt acoliții interlopului cu ajutorul cărora a fost pus la cale asasinatul…
Ancheta DIICOT a scos la iveală faptul că „din cercetările efectuate au reieșit indicii temeinice că, în cursul anilor 2018 – 2019, suspectul B.L.A. (Lucian Boncu n.a) a inițiat anumite demersuri menite să ducă la intimidarea și agresarea unui jurnalist, ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se relatau diferite evenimente cu caracter infracțional la care participase suspectul B.L.A. și se conturau suspiciuni privind posibile conexiuni ale acestuia cu diferite medii din administrația publică locală”.
Mai exact, jurnalistul relatase despre legăturile consilierului primarului, Naselu, cu interlopul, dar și faptul că la primăria condusă de Nicolae Robu ar fi fost angajată, cu încălcarea legii, iubita lui Boncu, Patricia Chelbu, în fruntea serviciului de creșe al municipalității.
Așa cum avea să detalieze DIICOT, picătura care a umplut paharul interlopului a fost o relatare a jurnalistului Dragoș Boța, din septembrie 2019, în care preciza că Boncu a fost audiat de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri.
„La data de 09.09.2019, jurnalistul a publicat un articol în care relata despre audierea suspectului B.L.A. într-un dosar al DIICOT – Structura Centrală, cu privire la activități de trafic de droguri de mare risc. Din probatoriul administrat a rezultat că, profund iritat de acest ultim articol, la data de 10.09.2019, suspectul B.L.A. a inițiat o întâlnire, la un restaurant de pe raza localității Chișoda, la care au participat doi dintre apropiații săi – suspectul G.N. și suspectul I.D. – precum și alți doi tineri, prieteni ai suspectului G.N., identificați în persoana suspecților M.R.C. și M.E.C.”, a transmis DIICOT, într-un comunicat.
Surse judiciare au dezvăluit pentru evz.ro că la întâlnirea la care face referire DIICOT a participat un polițist și doi apropiați ai liderului...
Polițistul care a stat la masă cu interlopii este Dragan Ilin, cercetat și în alte două dosare penale. Alături de el, se aflau Nicolae Gavrilă și Bogdan Rafa, doi oameni de încredere ai liderului interlop, Lucian Boncu.
Boncu avea un pistol de calibrul 7,65 milimetri, fabricat în Turcia, pe care îl cumpărase de pe piața neagră, fără serie sau altee elemente de identificare. Pe parcursul anchtei în care era cercetat pntru trafic de droguri, interlopul îi „pasase” lui Bogdan Rafa arma, spre păstrare, pentru a nu fi descoperită în timpul unor eventuale percheziții. Rafa l-a ascuns în Caransebeș. De acolo l-a adus în ziua în care s-au întâlnit pentru a pune la cale asasinatul.
Conform oamenilor legii, cu ocazia respectivei întâlniri, suspectul B.L.A. (n.r. Lucian Boncu) „a încercat să-l determine pe suspectul G.N. ca acesta, împreună cu cei doi prieteni ai săi, să-l împuște pe jurnalist, drept răzbunare”, pentru articolele compromițătoare scrise la adresa lui.
Gavrilă și cei doi tineri din anturajul interlopului s-au conformat și au plecat, în recunoaștere, la casa jurnalistului. Au văzut omașină care li s-a părut suspect și au renunțat la plan.
În acel moment a intrat în joc și polițistul Dragan Ilin. Interlopii i-au transmis o fotografie cu mașina „suspectă” și ia-u cerut să verifice dacă este sau nu a poliției. Ulterior, relatează DIICOT, agentul de poliție de la Secția 2, Timișoara, le-a transmis infractorilor că sunt filați și că DIICOT face o anchetă care îi vizează. Practic, susțin procurorii, pe parcursul cercetărilor, după ce a fost audiat, în calitate de martor, Dragan „a devaluat către persoanele cercetate faptul că la D.I.I.C.O.T. se fac investigații referitoare la evenimentul din data de 10.09.2019, lucru care a dus la periclitarea și îngreunarea anchetei și a permis persoanelor cercetate să ia măsuri în vederea contracarării anchetei și influențării celorlalte persoane audiate în cauză”.
În consecință, polițistul este cercetat, în acest caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de compromiterea intereselor justiției.
Dragoș Boța a reacționat după ce a aflat că DIICOT a dispus cercetarea penală a lui Lucian Boncu și a lui Bogdan Rafa. Iată ce scie jurnalistul...
„Acesta este pistolul cu care trebuia să fiu executat pentru că mi-am permis să dezvălui în ultimii ani legăturile dintre crima organizată din Timișoara și administrația acestui oraș. Un glonț sau poate mai multe pentru că am refuzat să înțeleg mesajul mafiot transmis în iunie 2018, când mi s-a dat foc la mașină, la 11 zile după ce am scris despre legătura dintre Lucian Boncu și Ioan Nasleu, consilierul personal al primarului Timișoarei. Atunci, Nicolae Robu m-a atacat atunci spunând că nu sunt jurnalist și că este posibil să-mi fi dat singur foc la mașină pentru a mă victimiza. Adevărurile dezvăluite deranjau. Au venit și amenințările directe din parte lui Boncu să-i las prietenii în pace. Plus un proces în care mi se cereau daune pentru că l-am făcut interlop. A pierdut, dar în tot acest timp, pe toate canalele, mi s-a transmis că nu e bine ce fac, să o las mai moale. Acum m-a dat în judecată prietenul lui, Nasleu, care dădea dedicații la manele „pentru armata lui”, pentru „fratele” Boncu.
Cu toate acestea, m-am încăpățânat să continui investigațiile despre interlopi și primăria lui Robu. Pentru că asta e crima organizată – infractori și decidenți din administrația locală. În spatele lor, o grămadă de fire nevăzute și grupuri de interese, inclusiv din lumea justiției, care-i sprijineau, îi sprijină și îi vor sprijini în continuare. Tot acest suport i-au dat aripi liderului interlop Boncu care a decis, în septembrie anul trecut, că este cazul să-mi închidă gura. Definitiv. Este o chestiune de noroc că acum sunt în viață, chiar dacă echipa morții trimisă să execute ordinul mi-a găsit mașina în noaptea când trebuia să fiu exemplul care dovedea puterea mafiei în Timișoara.
Toate acestea se petreceau în zilele în care Nicolae Robu susținea că în Timișoara nu există grupări interlope și că eu fabulez când vorbesc despre legăturile administrației sale cu grupările de crimă organizată.
Toate acestea sunt fapte. Care pot fi verificate și dovedite. Mă aștept ca de acum să înceapă un nou val de atacuri la adresa mea și a celor care au ales să-și facă datoria și să nu fie slugile mafiei. Voi continua să-mi fac meseria de jurnalist și să dezvălui acest cancer al crimei organizate și corupției care a transformat frumosul oraș al florilor în Mica Sicilie a României. Pentru că oamenii din cetate trebuie să știe ce se întâmplă. Asta este datoria mea ca ziarist - să le spun adevărul. Și asta nu voi negocia niciodată”.
Amintim că la începutul lunii mai 2019, primarul Timișoarei a apărat relația fostului său consilier personal cu gruparea condusă de Lucian Boncu susținând „să nu dramatizăm...
„Deci, nu trebuie să se mai repete astfel de lucruri, ele trebuie evitate, că nu fac onoare nimănui, dar acum dacă s-a întâmplat la un moment, nu trebuie să facem chiar o tragedie din asta. Trebuie să tragem învățămintele de rigoare și atât”, spunea Nicxolae Robu.
Mai mult, în toamna aceluiași an, raportul Curții de Conturi a stabilit că numirea Patriciei Chelbu în fruntea serviciului de creșe al municipalității, ar fi fost realizată cu încălcarea legii. Conform presei locale, femeia este nimeni alta decât iubita lui Boncu. Și în acel caz, edilul – șef a avut explicații: postul respectiv a fost scos la concurs, nu s-a prezentat nimeni, ca atare s-au schimbat condițiile de acceptare.
Polițistul Dragan Ilin a fost inculpat în dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu.
Lucian Boncu avea relații la Poliția din Timișoara, iar unele reguli legate de traficul de droguri l-au transformat în liderul care controla piața de cocaină din oraș, declarau procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în toamna anului trecut. Polițistul a fost adus în grupare chiar de lider. Într-o interceptare, Boncu e suprins explicându-i unui aghiotant că agentul de poliție e garantat de partea lor, nefiind la prima interacțiune cu interlopii și drogurile: „Îi mega verificat! Am pus la masă, a tras, nu e polițist ca și gabor, nu e voie, oricât de gabor ai fi și de…Alin (neinteligibil) … o făcut combinații la Arad și după aia (neinteligibil)…ce să facă omul”. Și nu erau „primele abateri” ale polițistului.
Agentul Dragan Ilin a fost descoperit în 2016 ca intermediar într-o rețea care falsifica acte de identitate pentru străini.
Polițistul Dragan Ilin folosea în beneficiul rețelei accesul la baza cu datele de identitate ale Poliției Române, iar pentru serviciile sale încasa sume mari de bani. Mai exact, primea câteva sute de euro pentru fiecare act de indentitate falsificat.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2015, în judeţul Timiş s-a constituit un grup infracţional organizat, specializat în activităţi de falsificare de monede şi punerea în circulaţie a acestora, din cadrul grupului făcând parte cetăţenii români S.L.C şi I.D. (n.r. Dragan Ilin), agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş – Secţia 2 Poliţie, precum şi mai mulţi cetăţeni sârbi.
De asemenea, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 – 2016, la solicitarea agentului de poliţie I.D., numitul B.S.P. a falsificat mai multe documente de identitate care au fost predate investigatorului sub acoperire din cadrul D.G.A. autorizat, respectiv 2 cărţi de identitate, 2 paşapoarte şi un permis de conducere”, transmiteau, la momentul respectiv, procurorii DIICOT.