În 26 martie 2021, Mihai Ionuț Ghiorghe, un inginer de 39 de ani din București, murea subit în apartamentul unui prieten. Cu câteva luni înainte, în septembrie 2020, el și încă un bărbat fuseseră bătuți de niste polițiști de la Secția 16. Acum se judecă procesul.
Atunci când Mihai-Ionuț Ghiorghe a murit în casa amicului pe care îl sunase și, speriat, îi ceruse să-l primească pentru că îi era rău, ancheta împotriva polițiștilor bătăuși de la Secția 16 era declanșată. Ei fuseseră reținuți, arestați, apoi eliberați.
Împotriva lor, echipa de la „Omoruri” din Poliția Capitalei și un procuror au adunat probe, inclusiv filmări din timpul bătăii din secția 16, cât și de pe terenul viran din afara Bucureștiului, acolo unde șeful polițiștilor (Șeicaru Viorel) ordonase să-i ducă pe cei doi bărbați ridicați de pe o stradă din sectorul 4.
Până să ajungă dosarul finalizat la instanță, Mihai Ionuț Ghiorghe și celălalt bărbat (fără familie) au murit. Cam în același timp – aprilie 2021. Legiștii au ajuns la concluzia că au decedat de boală.
Înainte să moară, Mihai Ghiorghe apucase însă să facă toate demersurile pentru a le cere polițiștilor care l-au maltratat despăgubiri în valoare de jumătate de milion de euro.
Bărbatul voia de la polițiștii care l-au bătut, torturat și umilit (n.r. au urinat pe el), de fapt de la Poliția Română, suma de 500.000 de euro, bani pentru care luptă acum în instanță părinții lui, fosta soție și copilul lor minor.
Avocatul Adrian Cuculis reprezintă familia lui Mihai în instanță
În primăvară, după ce s-a demarat ancheta penală, familia lui Mihai Ghiorghe a apelat la serviciile avocatului Adrian Cuculis. La dat aceea, acesta a declarat pentru evz.ro:
”În acest moment așteptăm rezultatele preliminare ale autopsiei. Nu aș merge atât de departe încât să fac o legătură directă între cauza morții clientului meu (n.r. Ionuț Mihai Ghiorghe) și bătaia încasată. Dar nu trebuie să ignorăm faptul că acel tratament inuman i-a schimbat complet viața prin prisma vătămărilor psihice suferite. Pentru o cercetare completă în acest caz, polițiștii ar trebui să meargă acasă la el, de unde a plecat înspre amicul lui, pentru a face și acolo o cercetare. Sunt indicii ale unei morți suspecte. Ușa apartamentului deschisă, faptul că a plecat fără anumite efecte personale pe care în mod obișnuit le avea asupra lui. Poate și mâncarea lăsată pe masă, în bucătărie, ar trebui analizată”.
Toate probele se află acum pe masa judecătorilor. De la avocatul Cuculis am aflat că tocmai a avut loc o premieră în acest dosar.
Premieră în procesul „Polițiștii bătăuși de la Secția 16”
În dosarul deja trimis în judecată, unde polițiștii Secției 16 sunt acuzați de tortură, avem o premieră, într-adevăr. Ministerul de Interne s-a constituit PARTE civilă împotriva polițiștilor acuzați, pentru suma de 45.000 de lei cu titlu de daune de Imagine. MAI a introdus stenograme în cererea de constituire ca parte civilă , din emisiunile televizate, pentru a arăta ce comentarii au fost făcute despre Poliția Română și cât de mult a fost afectată imaginea lor”, ne-a spus avocatul Adrian Cuculis.