Nevoiți să se întoarcă acasă din străinătate, un grup de români a trecut prin momente greu de imaginat, departe de ceea ce transmit autoritățile, oficial. În exclusivitate pentru evz.ro, o tânără a povestit cum a decurs drumul pe traseul de coșmar din Franța până acasă, în România, fără să fie testați pentru COVID-19
O tânără care a făcut parte dintr-un grup de români, nevoiți să se întoarcă acasă, după ce le-a expirat contractul de muncă, a povestit cum a străbătut un traseu de coșmar până în România, dar și de la trecerea frontierei . În exclusivitate pentru evz.ro, Alina susține că nu s-a luat nicio măsură de precauție împotriva COVID-19, până a ajuns în carantină
O parte din dezvăluirile tinerei, care a traversat Europa, alături de alți trei români, din Franța și până în România, le-am regăsit pe pagina ei de Facebook.
Evz.ro a luat legătura cu ea și, scandalizată de atitudinea autorităților române, ne-a povestit cum sunt întâmpinați românii, la ei acasă, în starea de urgență, impusă de pandemia de coronavirus.
Plecată la muncă, în Franța, ca și sezonieră la un hotel de cinci stele, Six Senses Residences Courchevel, denumit după numele celebrei stațiuni din Alpii francezi, Alina a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, că a venit în țară alături de iubitul ei și de alți doi români, cu mașina personală.
„Aveam contract pe cinci luni, iar pe 15 martie patronii ne-au anunțat că intrăm în izolare. La expirarea contractului, am fost nevoiți să plecăm și să acceptăm ajutorul dat de patron și de statul francez. Dar ajutorul urmează să vină”, a povestit, în exclusivitate pentru evz.ro, Alina.
Apoi, tânăra a dezvăluit cum au luat „țeapă” de la ambasade....
„Nu mai zic că ne-a luat o lună să reușim să punem cap la cap o ruta cu ambasadele României din țările tranzitate și ne-au dat indicații eronate. Inițial ni s-a spus că cel mai scurt drum este cel prin Germania, Austria, Ungaria și România. Când am ajuns la granița cu Germania, era închisă. Am vrut să o luăm prin Italia, dar de la Consulatul român din Roma ni s-a răspuns că accesul în această țară este permis doar cetățenilor italieni. Așa că am luat-o prin Elveția, Austria, Ungaria până în România. Pe drum, am primit un mesaj de la Consulatul român din Roma care ne informa că se poate circula și prin Italia…”, a dezvăluit Alina.
Șocul românilor veniți din Franța a fost la Vama Nădlac unde, susține Alina, nu se respectau normele de protecție impuse de ordonanțele militare. Adică vameșii nu purtau nici mănuși și nici măști. În plus, românilor intrați în țară nu li s-ar fi luat nici temperatura și nici alte măsuri de împiedicare a răspândirii COVID-19.
Au plecat acasă, spre Moinești, județul Bacău, în coloană, însoțiți de echipaje de poliție...
Exclusiv evz.ro
„Erau vreo 30-40 de mașini. Prietenului meu, care conducea, i s-au luat actele mașinii, pe motiv că nu trebuie să se abată din drum. Ni s-a spus că le vom primi acasă”, a dezvăluit Alina.
Față de această situație, oficiali din Poliția de Frontieră au declarat, pentru evz.ro, că actele reținute celor care urmează să meargă, în coloană, spre locul de carantină, sunt predate echipajelor de poliție care însoțesc coloana. Iar la destinație ar trebui să le înapoieze actele mașinii.
Iată cum relatează Alina acest episod:
„Acte de identitate și actele mașinii confiscate de vameși. Absolut nici o explicație, decât că o să ne fie returnate atunci când vom intra în carantină. Personal dubios, fără uniformă, care nu numai că nu păstrează distanță de siguranță, dar nici nu folosesc măști de protecție, unii dintre ei. Mi se refuză dreptul de a merge la toaletă și mi se spune pe un ton foarte deranjant că trebuie să mă dau la o parte și să stau acolo...adică efectiv să fac pe mine în timp ce el își căuta foarte nonșalant telefonul prin iarbă. Trec 4 ore de stat în soare, 4 ore în care nimeni nu ne-a întrebat dacă avem vreun simptom, dacă avem nevoie de ceva”.
În Vama Nădlac, au găsit „doar două toalete publice, absolut infecte folosite de persoane fără mănuși și măști. Poliția nu are nimic de spus în legătură cu asta?”.
Apoi, „pe toata durata călătoriei o singura dată s-a oprit la o benzinarie de unde am putut să ne cumpărăm apă și mâncare...în rest opririle s-au facut în spații doar cu toalete sau chiar pe marginea drumului”.
„Erau și persoane de cetățenie rromă. În timp ce nouă ne trasau sarcini, pe rromi nici nu îi băgau în seamă. Cu toate că plecau după bunul lor plac, intrau la grămadă în toalete și râdeau cu polițiștii”, a mărturisit Alina, pentru evz.ro.
Coloana de mașini a ocolit prin Argeș și Buzău, pentru a-i lăsa pe rromi în localitățile lor...
„Nădlac-Bacău este o călătorie de 8,5 ore...după 17 ore noi abia intrasem în județul Bacău ....pentru că se pare că atunci când se organizează un convoi, nu se organizează pe zone...ci la grămadă...adică dacă o persoană este din Buzău, noi din Bacău, o să trebuiască să însoțim această persoană până la Buzău deși asta înseamnă să ne abatem foarte mult de la ruta obișnuită, iar totul pe timpul, energia și banii noștri. Pauze de cel puțin 30 de min din 30 în 30 de min degeaba...absolut degeaba.Nimeni nu știe unde o să stăm în carantină...deci practic tot ce știam e că o să fie la noi în județ...dar atâta tot”, a transmis Alina pe Facebook.
Tânăra a continuat să dezvăluie…
„Ofițeri de poliție care ne explică într-una cum trebuie să ne comportăm cât facem parte din convoi, deși ne-am conformat din prima, în același timp ignoră cu nesimțire comportamentul absolut periculos al unui grup mare de persoane de etnie rromă, care nu numai că nu au echipament de protecție ba, chiar, intră intr-un număr foarte mare în toalete riscând să expună alte personae. Cred că e de 200% mai grav decât lasă media să se înțeleagă, plus că știi că pe rromi îi doare la bască dacă infectează o întreagă țară.…”, a declarat Alina.
Despre modul dezastruos în care sunt organizate aceste deplasări ale românilor care se reîntorc acasă, Alina a spus:
„Ambasadele, la fel, furnizează informații eronate, deci vă rog aveți grijă dacă aveți în plan să călătoriți în România cel puțin în următoarele 15 zile. Am ajuns în localitatea natală, Moinești, după 19 ore după ce am plecat de la Vama Nădlac”.
Despre locul în care sunt cazați în carantină, tânăra a spus că „este o pensiune și condițiile sunt bune”.