Exclusiv. Polițiști care dau amenzi cu încălcarea legii, invocând starea de urgență

Deși interlopii își fac de cap și se bat parte în parte cu polițiștii, amendați sunt mulți români care își văd de treabă. Cazul bărbatului care planta panseluțe și al celui care și-a dus mașina la spălătorie scot la iveală nivelul absurd la care s-a ajuns în aplicarea amenzilor de către polițiști, în stare de urgență, în ciuda celor spuse de ministrul MAI, Marcel Vela.

Cazul bărbatului din județul Alba, asistat social, despre care localnicii spun că planta panseluțe în fața curții, amendat pe motiv că nu avea data trecută pe declarația pe propria răspundere, scoate la iveală alte nereguli în aplicarea sancțiunilor în starea de urgență.

În exclusivitate pentru evz.ro, un polițist care se confruntă zilnic cu fenomenul infracțional a explicat că procesul-verbal întocmit pe numele omului din comuna Rădești, județul Alba, nu respectă prevederile legale cuprinse în OG 2/2001.

Ne-am intersat despre acest caz la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, comisar Luminița Prodan a declarat pentru EVZ că bărbatul în cauză a fost depistat de mai multe ori circulând pe stradă și că nu planta panseluțe. „Cetățeanului în cauză i s-a atras atenția de mai mult ori să stea în casă. Din păcate, lui îi place să se plimbe. Șeful de post a transmis că l-a avertizat de vreo cinci ori. La momentul respectiv, le-a spus colegilor mei că vine de la magazin, dar nu avea nimic asupra lui. Nu e vorba de panseluțe”, a precizat comisar Luminița Prodan.

Am întrebat-o pe doamna comisar cum a fost depistat de mai multe ori. „Trece prin fața postului de poliție? Sunt supravegheați oamenii de către polițiști?”, am insistat.

„Omul este cunoscut în zonă. Este o comunitate mică și echipajele de poliție care patrulează îl știu. I s-a atras atenția să stea în casă, pentru că, astfel, vrem să prevenim răspândirea COVID-19. El se pare că nu are răbdare și iese la plimbare fără motiv”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

„Și de ce nu i s-a înmânat procesul verbal pe loc?”, am întrebat. „Pentru a nu intra în contact direct cu persoana în cauză, în mod preventiv”, ni s-a răspuns.

Pe de altă parte, însă, conducerea Poliției Capitalei, de exemplu, a solicitat în mod expres ca toate procesele verbale de contravenție, aplicate în contextul COVID-19 să fie scrise în prezența contravenientului.

Concret, bărbatul, care trăiește din ajutor social, a fost amendat, pe 7 aprilie, cu 2.000 de lei. Procesul verbal este al 45-lea din ziua respectivă, întocmit de polițiștii de la Postul de Poliție. Culmea este că, deși polițiștii spun că a fost surprins „în flagrant”, procesul verbal s-a întocmit „în lipsă” și fără martori...

Despre acest caz, a relatat un localnic, Alexandru Sintu, pe pagina sa de Facebook:

„Toată lumea din Radești îl știe pe Ali. A făcut o școală ajutătoare la Sâncrai și de mai bine de 20 de ani stă în fosta casa a lui baciu Janos, de lângă baltă. Respectuos și tot timpul cu zâmbetul pe buze, trăiește din ajutor social și din ce mai lucrează cu ziua. În perioada asta de pandemie nu a mai putut merge la lucru și, stand acasă, s-a gândit sa planteze panseluțe în fata porții.

Foarte neinspirat, pentru ca un echipaj de poliție s-a oprit și i-a cerut declarația pe propria răspundere. Surprinzător, avea declarație. Doar ca nu era data pe ea. Și, astfel, politia l-a amendat cu 2000 de lei pentru ca planta panseluțe în fața casei lui, singur și fără să iasă în stradă …

Procesul ăsta verbal poate înspăimânta orice om normal- nu e semnat de contravenient, nu sunt martori și e completat fără ca cel amendat sa fie de față. Așadar, oricine am fi, ne putem trezi cu amenda fără sa fim de față, fără sa existe martori. Așa, amendați pur și simplu… Amărâtului ăstuia i se va tăia ajutorul social, iar Popa Georgiana, (polițista – n.n.) ce a salvat Radeștiul de Covid 19, va fi răsplătită”.

Despre modul în care a fost aplicată amenda și întocmirea procesului verbal, am solicitat punct de vedere de la mai mulți polițiști care ne-au spus că baza legală a sancțiunilor este OG 2/2001.

„Aparent, poate fi interpretat ca fiind legal procesul verbal dar lasă loc de interpretări. Poți fi sancționat, în lipsă, fără să fi făcut nimic, după o verificare de rutină, invocându-se starea de urgență”, ne-a spus un fost ofițer de poliție.

În context, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Viorel Șeicaru, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, că polițistul trebuie să menționeze în procesul verbal dacă i-a adus la cunoștință omului vizat de sancțiune fapta incriminată și să menționeze dacă acesta a refuzat să semneze, lucruri care lipsesc în cazul bărbatului din județul Alba. „Polițistul este obligat să îi pună în vedere acest aspect, inclusiv posibilitatea de a face mențiuni. Altfel, procesul verbal este nul”, a subliniat vicepreședintele SNAP.

„Conducerea DGPMB, prin șefii de secții, ne-a solicitat în mod expres ca toate procesele verbale de contravenție, aplicate în contextul COVID-19 să fie scrise în prezența contravenientului”, a adăugat Viorel Șeicaru.

Iată ce prevede legea...

Cu toate că OG2/2001 permite polițiștilor să ia măsura sancționarii și în lipsă, conform legii procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția.

În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.

Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.

(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

 

Marcel Vela: „Nu trebuie să fim absurzi!”

La intrarea în vigoare a ordonanței militare 3, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a adus câteva clarificări în care a precizat că persoanele care își plimbă animalele de companie, fac sport sau alte activități în apropierea locuinței nu este necesar să prezinte declarație pe proprie răspundere.

De altfel, sunt multe cazuri în care părinții care ies cu copiii în fața blocului sau în grădina imbobilului în care locuiesc.

„Cei care se plimbă, fac sport sau scot cățelul pot arată buletinul. Polițistul vede că pe buletin e adresa din zona în care te afli. Dacă persoană nu are act de identitate pe adresa de domiciliu, atunci face declarație pe propria răspundere că locuiește acolo.

Nu suntem așa categorici, trebuie să conștientizeze fiecare cetățean că e în interesul lui. Tot ce facem e în sprijinul populației”, a declarat Marcel Vela.

Un alt exemplu de polițiști care nu țin cont de ce spune ministrul sau MAI este cel al uni bărbat din Vatra Dornei, județul Suceava. Acesta a fost amendat, pe 12 aprilie, cu 2000 de lei pentru că s-a deplasat cu mașina personală la o spălătorie auto,  asta deși, anterior, Ministerul Afacerilor Interne a transmis clar și oficial că deplasările la spălătorie sunt permise, atunci când sunt necesare, prin completarea declarației pe propria răspundere la punctul care face referire la acoperirea necesităților persoanei.

Omul a declarat, pe Facebook, că avea declarația pe propria răspundere și a prezentat-o agentului de la Poliția Municipiului Vatra Dornei, dar polițistul a rămas ferm pe poziție, chiar dacă colegul său de patrulă i-a sugerat că există o comunicare a MAI chiar pe tema spălătoriilor auto.