EXCLUSIV. Otrava vine de la raft. Un expert în agricultură despre cele mai periculoase fructe și legume și țara de unde provin (Video)

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Inflația galopantă, costurile mari ale energiei și carburanților dar și creșterea prețurilor la alimente îi fac pe români să taie din bugetul pentru hrană. O capcană în care tindem să picăm tot mai mult în ultimele luni. Un expert în agricultură bio a explicat, în podcastul #Staide6 cu Bogdan Muzgoci, cum recunoaștem fructele și legumele sănătoase.

Invitatul jurnalistului Bogdan Muzgoci în podcastul #Staide6 din studioul EVZ a fost Avraham Marian Cioceanu, președintele Bio România. Expertul în agricultură a explicat principalele cauze pentru care românii au parte de o calitate proastă a multor alimente, majoritatea ieftine, care creează mari probleme sistemului de sănătate. Și iată cum nivelul de trai ne face mai puțin sănătoși și banii economisiți din coșul zilnic se duc ulterior spre farmacii.

Statul susține monopolul marilor rețele comerciale

Însă există și situația inversă, când prețul piperat al fructelor și legumelor comercializate în special de marile lanțuri comerciale nu se regăsește în calitatea lor slabă, ba mai mult, multe produse de import sunt infestate de pesticide sau contaminate de substanțe chimice cu riscuri pentru sănătate, a subliniat Avraham Cioceanu. Practic agricultorii români sunt aproape absenți din magazinele marilor orașe, lanțurile de distribuție care îi includ fiind extrem de puține. Cum oprim acest cerc periculos?

Sursa: Relex

În opinia specialistului, marele vinovat pentru această situație este statul, care „nu ajută cu lanțurile de aprovizionare". Soluția cea mai sigură pentru remedierea crizei alimentare cu care ne confruntăm ar fi intervenția statului în favoarea producătorilor autohtoni, lucru care se poate rezolva legislativ. „Magazinele de proximitate era bine să fie ale noastre. Tu, ca stat român, nu poți să ai o rețea a ta?", a comentat invitatul lui Bogdan Muzgoci.

Importurile din Turcia sunt periculoase

Din nefericire, susține președintele Bio România, noi exportăm minimum 90% din materia primă bio. Chiar dacă aceasta este mai scumpă, este o investiție pe termen lung în sănătate, a precizat Avraham Cioceanu, care a detaliat diferențele dintre cele două tipuri de alimente. În contextul crizei alimentare mondiale, prețurile au luat-o razna, grâul ajungând să coste acum cât grâul bio, a completat specialistul.

În opinia specialistului, fructele și legumele care au ca țară de proveniență Turcia, prezente în foarte multe supermarketuri, în special tomatele,  au un risc crescut pentru consumatori. „La fructe și legume importurile din Turcia sunt periculoase", a afirmat președintele Bio România, care a anunțat, de asemenea, că a fost lansat un portal al agriculturilor bio din țara noastră.