Exclusiv. Ordonanță de Urgență cu surprize penale. Infractorii pot scăpa de pușcărie

O ordonanță de urgență emisă de Guvernul Ludovic Orban readuce în legalitate un fapt extrem de grav, lăsat baltă timp de șase luni. Polițiștii care lucrau în dosarele penale, alături de procurori, nu au mai primit avizul legal de poliție judiciară, după o decizie a CCR, intrată în vigoare în luna iulie 2019. Drept urmare, oameni ai legii au dezvăluit în exclusivitate pentru evz.ro că toate dosarele cercetate de polițiști fără acest aviz sunt nule de drept și pot conduce la anularea dosarelor penale

Una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență care au fost adoptate de Guvernul Orban, într-un maraton decizional fară precedent, se referă la  modificarea și completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Decizia de modificare a cadrului legislativ a fost luată după mai bine de șase luni de la intrarea în vigoare, în luna iulie, a Deciziei Curții Constituționale nr. 317 din 21 mai 2019, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Concret, ordonanța inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează modalitatea de acordare și de retragere a avizului de poliție judiciară și categoriile de polițiști care pot primi acest tip de aviz.

Este vorba despre ofițeri și agenți de poliție care lucrează cu procurori din toată țara în cazuri penale, de la furt, agresiune, omor, mită și până la trafic de persoane sau de droguri, cum este în cazul DIICOT, de exemplu.

Una dintre structurile importante afectate de lipsa acestor reglementări este Direcția Generală Anticorupție (DGA) care se ocupă de cazurile de flagrant și nu numai, în baza unui mandate emis de procuror.

Dacă polițistului i-a expirat, însă, mandatul de poliție judiciară într-un dosar penal pe care l-a instrumentat până în iulie 2019, omul legii ar fi trebuit să se oprească, iar de infractorul vizat trebuia să se ocupe un coleg care avea acest aviz. Or, în multe situații, dosarele sunt duse până la capăt de polițistul desemnat de procuror.

Ce părere au polițiștii?

Evz.ro l-a întrebat pe Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) ce se întâmplă în cazurile instrumentate de polițiștii cărora le-a expirat mandatul de poliție judiciară.

„Dacă agentului sau ofițerului i-a expirat mandatul de poliție judiciară și a continuat să lucreze în acel dosar, actele întocmite sunt nule de drept, iar infractorul poate scăpa de o eventuală măsură de arest preventiv. În acest caz, cercetarea se poate relua de la zero”, a explicat Iulian Surugiu.

Liderul de sindicat a prcizat că măsurile dispuse prin această ordonanță înseamnă o revenire la normalitate a Poliției Judiciare.

Însă, susține Iulian Surugiu, multe dintre dosarele penale cercetate ar putea avea de suferit, în cazul în care s-au strâns informații, s-au elaborat documente și s-a dispus cercetarea penală ori s-a dispus trimiterea în judecată de către polițiștii cărora le-a expirat mandatul de poliție judiciară.

Așa cum reiese din proiectul de ordonanță aprobat, pentru a primi avizul de poliție judiciară, polițistul, agent sau ofițer, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să ocupe sau să urmeze să ocupe o funcție prevăzută cu atribuții specializate în activităţile de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de urmărire penală, să fie licențiat în drept sau absolventul unei instituții de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne care pregătește polițiști ori a unui program de formare profesională organizat, în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit specificului activităților poliției judiciare, să nu se afle într-o situație de incompatibilitate, să fi obținut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele trei evaluări anuale de serviciu, să nu se afle sub efectul unei sancțiuni disciplinare și să nu fie pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

Iulian Surugiu ne-a declarat că ordonanța aprobată de Guvernul Ludovic Orban reglementează un aspect extrem de important care poate ușura munca polițiștilor. Mai exact, în textul legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare este prevăzut termenul de cel puțin doi ani vechime pentru eliberarea unui aviz de poliție judiciară.

„Acum se ia în calcul și pregătirea din timpul școlii de poliție, iar agentul sau ofițerul poate fi trimis, mai repede, în câmpul muncii, la falagrante sau la infracțiuni și poate întocmi un act de sancționare sau urmărire penală”, a adăugat președintele SNAP.

În context, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că, prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern de pe 4 ianuarie, a fost pusă în concordanță legislația în domeniu cu decizia Curții Constituționale, decizie care era obligatorie din luna iulie 2019.