Mulți specialiști și politologi susțin la unison că războiul din Ucraina este un efect al resetării noii ordini mondiale, care era necesară având în vedere evoluțiile și repoziționările care au avut loc pe toată planeta. Însă Rusia a furat startul, crede analistul politic Bogdan Teodorescu.
Semnele că ar putea urma un conflict militar major existau încă de la summitul NATO din 2008, când pentru prima oară liderul de la Kremlin a amenințat că vor exista repercusiuni în cazul pre-aderării Ucrainei și Georgiei în alianța militară. A fost doar o pregătire a terenului, căci temutul Putin avea în plan o tactică complexă, care i-a și reușit.
Agenții lui Putin au supus treptat Europa
Invitat în podcastul România lui Cristache, analistul politic Bogdan Teodorescu a subliniat că președintele Putin a fost extrem de abil, construindu-și o vastă rețea de influență cu mult timp înainte de invazia din Ucraina.
„Putin, pe toată această perioadă, înainte de a deveni agresor, a făcut două lucruri evidente. În primul rând a împânzit Europa cu oamenii lui, lucru care se vede și în momentul de față, construind o super rețea de influență, de agenți, în diverse forme”.
Propaganda țarului a învins apostolii corectitudinii politice
În aceeași intervenție, invitatul lui Ionuț Cristache a analizat modul în care, profitând de retorica agresivă a liderilor de la Bruxelles în impunerea forțată a doctrinei woke, progresiste în Europa, în detrimentul identității naționale a țărilor-membre, președintele rus a supus Occidentul. Totul dublat de interesele economice ale politicienilor europeni, care au închis ochii.
„Putin și-a forjat o ideologie rusă care să vină în întâmpinarea tăcerilor clasei politice europene. Ei nu vorbeau despre creștinism, rușii vorbesc. A treia Romă, panslavism, pravoslavnicii… Ei nu vorbeau despre tradiția Europei și despre realitatea etnică a Europei, el vorbea despre această tradiție. Ei nu vorbeau despre nevoia ca țările să fie ceea ce sunt și națiunile să se conserve ca atare, el vorbea. Europa se uita la el ca la un mesager interesant: alb, european, creștin, care susținea lucruri pe care liderii lor din țara lor nu le mai susțineau", a argumentat invitatul.
„Bruxelles-ul și Washington-ul au dat startul unei noi vizini în care toți să se simtă incluși (...) Agresivitatea cu care Bruxelles a încercat să impună aceste lucruri a frustrat, a alienat pături largi de populație care a căutat mesaje în contradicție cu mesajele transmise de Bruxelles. Corectitudinea politică a însemnat că despre anumite teme noi nu mai vorbim. Ori despre acele teme se vorbea la bar cu prietenii, la un schnaps acasă, cu soția, cu copiii. Clasa de mijloc europeană, clasa de mijloc americană sunt frustrate de acest avans al ideologiilor”, a mai spus Bogdan Teodorescu.
Emisiunea integrală: