Poate fi impus certificatul verde tuturor angajaților din România? Este întrebarea care frământă mulți români. Fostul premier Mihai Tudose, invitatul unei ediții speciale a podcastului EVZ Play, a încercat să răspundă pe marginea soluțiilor pe care statul le are de a scoate țara din criza sanitară.
Invitat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea să comenteze modul în care statul a gestionat pandemia, Mihai Tudose a precizat că una dintre cauzele crizei de sănătate este managementul defectuos al acesteia.
Tudose: „Dacă aș fi fost prim-ministru, aș fi mers direct la Pfizer. Statul e tâmpit”
„Am creat un cadrul normal pentru medici (n.r. - în perioada când a fost premier). După primul șoc și groază, băieții au realizat că e bine să ia niște măsuri să nu mai ajungă oamenii la ATI. Medicii sunt suprasolicitați. Nu există medicamente. Trebuie să găsim soluții pentru a limita ca oamenii să ajungă la ATI. Factorul uman e esențial într-o pandemie ca asta. Dacă aș fi fost prim-ministru, luam ministrul de Finanțe, ministrul Sănătății, aș fi mers eu personal la Pfizer. Alții plătesc 5 euro în plus la o doză, dar îi rog, îi plătesc să facă fabrică în România. Nu puteam face și noi un împrumut ca guvernul Viktor Orban? (...) Statul e tâmpit, are bubă la cap. Dacă unul stă, se uită la extinctor și nu știe ce să facă cu el, înseamnă că e tâmpit. Dacă știe ce să facă cu el și nu face, e criminal. Au sărit testarea în masă, ăsta nu e management de sănătate”.
Dacă testul era la îndemână, mulți români nu mai ajungeau în ATI
Fostul premier a explicat și relația dintre lipsa testării gratuite și multele vieți pierdute. „Ca să poți să faci tratament cu anticorpi monoclonali, să nu mai ajungi în ATI, trebuia să știi că ești bolnav. Îți trebuie un test. Dacă testul era la îndemână, îți făcea injecția și a scăpat omul, a scăpat și statul de 2.000 euro pe zi. Altfel te duci la ATI și 75% nu mai apucă...”, a explicat acesta.
„Aș impune zilnic testul pe cheltuiala statului”
În opinia lui Tudose, una dintre cauzele principale ale este lipsa testării în masă gratuite. Chestionat de jurnalistul Dan Andronic dacă PSD susține obligativitatea certificatului verde, europarlamentarul a recomandat testarea cel puțin bi-săptămânală, pe cheltuiala statului, a angajaților din anumite domenii.
„Trebuie să găsim o măsură pentru extindere (n.r. - a certificatului verde), dar cu testul. Dacă mă doare un rinichi, nu intru în spital fără test. Dar după ce am intrat în spital intru în contact cu personal medical netestat. Pe anumite meserii, sanitare, învățământ, vânzătoare, tot ce intră în contact cu populația, aș impune testul pe cheltuiala statului. Îl faci zilnic, costă mai puțin decât să băgăm miliarde în decese.
Trebuie să existe o penalitate pentru Batmani
Făceam fabrică de teste până acum. Dacă ești bolnav fiindcă nu te-ai vaccinat, nu cumva ți-ai limitat singur dreptul la muncă? Dacă își face vaccinul și se îmbolnăvește stă cam 4-5 zile acasă. Dacă el e Batman, ca stat îl las în concediu fără plată. Trebuie să existe și o penalitate. Dacă ești Batman și nu vrei să te vaccinezi, atunci îți tai singur dreptul la muncă”.
Vineri prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, a spus că este imperios necesar ca legea ce vizează obligativitatea „certificatului verde” la locul de muncă să treacă. Șeful Executivului este de părerea că legea ar trebui să treacă de Camera Deputaților, după ce a căzut la votul din Senat. Joi, fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a declarat că președintele Klaus Iohannis s-a opus certificatului verde la momentul când a deținut portofoliul de la Sănătate.
Versiunea integrală a podcastului poate fi vizionată aici: