Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang

Noua lege care dă puteri sporite polițiștilor, în anumite situații, are efect de bumerang și favorizează infractorii. Procedurile au rămas aceleași, însă oamenii legii sunt nevoiți, acum, să întocmească mai multe acte decât să meargă pe teren. Din acest motiv, unele echipaje evită să mai aducă suspecții la secții, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru, polițist și vicepreședinte SNAP.

După 26 ianuarie 2020, de când a intrat în vigoare Legea 192/2019, prin care se stabilesc mai clar atribuțiile polițiștilor, dar li se conferă și puteri sporite, un agent de poliție trebuie să completeze la fiecare caz zeci de hârtii. Indiferent că este vorba de un om corect, un om al străzii sau de un infractor. Asta deoarece legea prevede întocmirea mai multor acte care trebuie să le parvină atât polițiștilor, cât și celor care sunt sancționați, fie pentru o banală amendă, fie că sunt suspectați de comiterea vreunei fapte penale.

Drept urmare, atât polițistul cât și cetățeanul stau mai mult la secție decât pe stradă sau acasă. Noua lege, în fapt, nu vine cu absolut nimic nou, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, un polițist care se confruntă, zilnic, cu fenomenul stradal. Acesta a explicat că procedurile de intervenție, chiar și în cazuri precum Caracal, au rămas aceleași, numai că au fost legiferate.

Despre acest efect de bumerang asupra polițiștilor și a cetățenilor, care sunt nevoiți să aștepte mai mult intervenția unui echipaj de poliție, ne-a relatat un polițist care se confruntă, zi de zi, cu infracționalitatea stradală. Se numește Viorel Șeicaru și este vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

„Sunt indignat de faptul că toată presa titrează puteri sporite pentru polițiști. Cei care apar în mass-media și comentează ori nu au habar ce conține această lege, comparativ cu ce era în vechile proceduri, ori sunt rău intenționați. Noua lege, în fapt, nu vine cu absolut nimic nou. Vorbim doar de vechile proceduri care sunt puțin mai detaliate și puse într-o altă formă. Ba din contră, noua lege va îngreuna activitatea polițistului din stradă, în sensul că acesta este obligat să întocmească mult mai multe documente”, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru.

Mai mult decât atât, Viorel Șeicaru susține că „în fapt, această lege oferă puteri sporite celor aflați de cealaltă parte a legii, conferindu-le drepturi care după vechea legislație nu le aveau” .

Efectul 10 august

„Sunt și câteva părți bune. Trebuie să recunoaștem că vechile proceduri nu erau publicate în Monitorul Oficial, erau doar prevederi interne și polițiștii întâmpinau probleme în momentul când se ajungea la instanța de judecată . De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, crește și cuantumul unor amenzi, în special pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, sesizare ce se află pe primul loc la intervențiile 112, pe care le soluționează polițistul din stradă. De menționat faptul că legea a avut la bază mult mai multe prevederi benefice în favoarea oamenilor legii, însă sub impulsul zilei de 10 august 2018 a fost cosmetizată în defavoarea polițiștilor”, a dezvăluit, pentru evz, Viorel Șeicaru.

Polițistul a dat ca exemplu pătrunderea pe o proprietate privată: „Se face în aceleași condiții în care se făcea și după vechea legislație”.

În plus, pentru că polițiștii nu mai au prea multe efective de pază și ordine, după valul de pensionări din MAI, o mare parte dintre contravenienți sunt aduși la secție, adunați de pe străzi, de jandarmi și polițiștii locali. Și acestora, însă, trebuie să le fie întocmite aceleași documente, bașca rapoartele de predare-primire.

„Au început problemele. La fiecare caz, indiferent că este un om al străzii sau un infractor, completăm zeci de hârtii. Sunt cel puțin șapte procese verbale noi ce trebuie făcute după fiecare suspect. Văd că nu zice nimeni nimic, mulți cred că habar nu au de faptul că noua lege ne îngreunează munca”, a anunțat Viorel Șeicaru, la doar trei zile după intrarea în vigoare a Legii 192/2019.

Sectoriștii, oamenii care stăpâneau fenomenul infracțional

Una dintre cauzele care a încurajat evoluția fenomenului infracțional din stradă este, în opinia președintelui SNAP, Iulian Surugiu, desființarea sectoriștilor, polițistii care, altădată, știau tot ce mișcă în zona lor de competență.

Acesta este și motivul pentru care reînființarea funcției de sectorist este prevăzută în proiectul de reorganizare a Poliției Române, înaintat conducerii MAI și care a fost acceptat de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.

„Desființarea structurii de sectoriști a avut în timp un impact mai mult negativ referitor la cunoașterea de către polițist a mediului infracțional zonal, atât din perspectiva prevenirii criminalității, cât și din punctul de vedere a finalizării pozitive a situației operative infracționale. Prezența sectoristului în zonă asigură continuitate în cunoașterea potențialilor infractori, încrederea și claritatea cetățeanului în modelul constant care asigură liniștea și ordinea publică. Cunosc multe cazuri din activitatea teritoriului, în care experiența de sectorist a determinat mult mai facil prinderea infractorilor”, a declarat Iulian Surugiu, președintele SNAP.