A devenit o practică, în perioada stării de urgență, ca multe dintre cadavre să fie catalogate ca fiind morți suspecte de COVID-19, pentru a nu se mai face autopsia și a se grăbi înhumarea sau incinerarea
Numeroase semne de întrebare planează asupra deceselor din perioada stării de urgență. Oficiali din administrația centrală au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că multora dintre cei morți, mai ales din spitale, li se completează în adeverința de înhumare, ca și cauză, „Suspect de COVID-19”.
În aceste condiții, celor decedați nu li se mai face autopsia, ci doar sunt îmbălsămați.
De când suntem în satre de urgență, cel puțin nouă persoane, catalogate ca fiind decedate din cauza COVID-19, au fost înmormântate și incinerate în București, conform datelor oficiale, doar în cimitirele și în crematoriul ce țin de Administrația Cimitirelor, au precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, surse oficiale.
Numai că, asupra a trei dintre cazuri planează suspiciuni...
„Un cadavru se pare că a fost ținut, la morgă, lângă un altul decedat din cauza COVID-19 și, de acolo, ar fi fost contaminat, iar alți doi au venit din spitale cu suspiciunea de COVID-19, fără o confirmare oficială”, au precizat aceleași surse.
Nu se știe, încă, numărul celor înhumați în cimitire private sau parohiale din București și din județele limitrofe.
Aceleași surse au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că, dintre cei nouă morți, catalogați ca fiind decedați din cauza COVID-19, trei erau „fără aparținători”, adică oameni ai străzii. Au fost înmormântați în „Cimitirul săracilor”, de la Străulești. Alți trei au fost incinerați, iar ceilalți au fost înmormântați în diferite cimitire din București.
Așa cum reiese din Ordinul ministrului sănătății nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), cei decedați din cauza COVID-19 nu mai sunt autopsiați.
Astfel, cauza morții nu va mai fi stabilită de un medic legist.
Evz.ro a relatat, în exclusivitate, cazul unei femei, din județul Neamț, care a murit de ciroză, dar pe certificatul de îmbălsămare, singurul act pe care l-a putut obține familia, scria că este suspectă de COVID-19.
Dezvăluirile unui medic legist, în exclusivitate pentru evz.ro...
Așa cum a dezvăluit evz.ro, în cazul unei morți cauzate de COVID-19 sicriul cu trupul celui decedat este sigilat, iar trupul neînsuflețit pus într-un sac din plastic.
Dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML, medic legist care a lucrat zeci de ani în instituția centrală a medicinii legale românești, a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, că virusul se poate lua și de la cadavru.
Legistul a explicat că, pentru a se preveni infectarea cu virusul SARS-CoV2, care provoacă COVID-19, la necropsie se impune, mai întâi, îmbălsămarea cadavrului, înainte de a se proceda la deschiderea corupului celui decedat. Și asta după ce răposatul a fost identificat de către doi aparținători „echipați corespunzător”.
Dr. Gheorghe Alexandrescu susține că, dacă sunt respectate procedurile și normele epidemiologice, nu sunt riscuri, deoarece transmisia COVID-19 se face prin aerul încărcat cu particule micronice, conținând virusul expirat din căile respiratorii ale celor infectați.