Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Meleșcanu și Ciolacu sunt de neclintit din fotoliile de președinți
Exclusiv. Meleșcanu și Ciolacu sunt de neclintit din fotoliile de președinți

Exclusiv. Meleșcanu și Ciolacu sunt de neclintit din fotoliile de președinți

Liberalii au câștigat guvernarea, însă Legislativul rămâne în continuare la PSD, care asigură conducerea Senatului cu Teodor Meleșcanu și a Camerei Deputaților cu Marcel Ciolacu. Surse politice spun că Dreapta forțează schimbarea la Senat și că asta se va întâmpla în jurul datei de 27 noiembrie, când ar urma să fie impusă Alina Gorghiu.

Asta ar însemna că liberalii știu că CCR va da o decizie în favoarea lor, însă Meleșcanu le dă planurile peste cap. „Și dacă CCR va da o decizie favorabilă lor, nu trebuie să uităm că PSD are majoritate la Senat, deci nu va fi foarte simplu”, a declarat, ieri, Teodor Meleșcanu pentru Evenimentul Zilei. Senatorul a infirmat informațiile potrivit cărora PNL ar fi încercat să negocieze cu el pentru a-și da demisia. Și liderul liberal Ludovic Orban a admis, ieri, că schimbarea președinților celor două Camere este, în momentul de față, imposibilă.

În 10 septembrie, Meleșcanu a fost ales președinte al Camerei superioare, însă procedura a fost imediat contestată la CCR la sesizarea unui grup de 33 de senatori din ALDE, PNL, PMP, UDMR și neafiliați. Din 16 octombrie CCR a amânat de mai multe ori verdictul.

În ceea ce privește Camera Deputaților, revocarea lui Marcel Ciolacu se poate face doar de către grupul parlamentar care l-a propus, adică PSD, sau dacă încalcă grav Constituția. Ludovic Orban spune că nu se poate face revocarea. Surse politice spun că nici nu se impune deoarece Marcel Ciolacu mai mult i-a ajutat decât i-a încurcat.