Curajul de a se fi aruncat în flăcări pentru a salva cât mai mulți pacienți bolnavi de COVID, care ar fi putut pieri în incendiul care a cuprins două saloane ATI ale Spitalului din Piatra Neamț i-a schimbat complet viața medicului Cătălin Denciu (48 de ani). Dar a fost salvat de colegii din Belgia.
Incendiul l-a aruncat pe medicul de la ATI într-o lume a cumplitei suferințe, ba chiar în anticamera unei morți care l-a pândit luni de-a rândul. Cu doar câteva zile înainte de sărbătorile pascale, dr. Cătălin Denciu a primit, poate, cel mai prețios dar de la colegii belgieni care i-au îngrijit rănile grave suferite în acea ”misiune” incredibilă de salvare a bolnavilor aflați în calea limbilor ucigașe de foc: vestea că pericolul major a trecut și că poate pleca acasă! Să sărbătorească Paștele.
Cătălin Denciu a intrat în foc pentru a-și salva pacienții
În urmă cu aproape o jumătate de an, două saloane ale Secției ”Reanimare” a Spitalului din Piatra Neamț erau cuprinse de flăcări. În panica generală, un om a decis să acționeze, cum s-a priceput, în încercarea de a salva cât mai mulți bolnavi de coronavirus, cei mai mulți imobilizați la pat, dependenți de oxigen. Devotamentul față de propriii pacienți și curajul de a fi intrat în flăcări fără nici un fel de echipament de protecție aveau să-i aducă medicului Cătălin Denciu, aflat în acea zi fatidică în gardă, foarte multă suferință.
Cu trupul acoperit în proporție de 70 la sută de arsuri și într-o stare extrem de gravă, doctorul specializat în intervenții ATI a fost dus în Belgia, la Spitalul Militar ”Regina Astrid”, cu o aeronavă care a decolat de pe Aeroportul Otopeni. Acela a fost momentul în care pentru viața lui, a eroului care s-a aruncat în flăcări pentru salvarea semenilor săi aflați în suferință, s-a declanșat o luptă contracronometru. O luptă crâncenă pe care, spun specialiștii, în România ar fi putut să o piardă din cauza lipsei echipamentelor speciale ce trebuie folosite pentru salvarea marilor arși.
Acasă, după jumătate de an
Încet, încet, semnele tratamentelor și ale terapiilor pe care le-a primit în Belgia, dar și cele ale intervențiilor chirurgicale ce au urmat un plan complex, personalizat, ca urmare a scanărilor profunzimii rănilor, au început să se vadă. Specialiștii belgieni i-au refăcut lui Denciu țesuturile distruse și, la un moment dat, l-au și detubat. În toată această perioadă, lângă el s-a aflat soția sa, Alina, tot medic la Spitalul din Piatra Neamț, dar ginecolog.
Pentru medicul Cătălin Denciu - declarat eroului Anului în 2020 -, coșmarul pare să se fi încheiat. Medicii belgiani i-au dat cu puțin timp înainte de sărbătorile de Paște o veste uriașă. I-au spus că poate pleca acasă, liniștit, că starea sănătății lui este una bună, care nu mai necesită supraveghere permanentă. Ci doar exerciții de recuperare, de refacere a unor părți mobile de articulații. Detalii medicale. Prin urmare, după aproape o jumătate de an în care a pășit la braț cu moartea, medicul-erou a revenit în Romînia, la Piatra Neamț unde a sărbătorit Paștele alături de familie.
”A ciocnit creștinește un ou, a stat la masă cu famiia lui după atâtea luni de suferință”
”Cu puțin timp îninate de Paște, Cătălin (n.r. medicul Cătălin Denciu) a primit vestea că poate fi externat. Și nu este o extrenare de moment, un fel de învoire medicală, ci una definitivă pentru că starea sănătății lui este bună în acest moment. Poate să meargă și să mănânce singur. Recuperarea lui este aproape completă. Mai tebuie doar să facă anumite terapii de recuperare motorie, pentru a recăpăta într-o proproție cât mai mare, chiar completă, flexibilitatea articulațiilor. Și, foarte important, mental este extrem de bine. Belgienii i-au salvat viața, i-au dăruit una nouă, ținând cont de starea în care a ajuns la ei (n.r. 70 la sută arsuri). În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit. Așa, Cătălin a putut veni acasă, la Piatra Neamț, pentru a sărbători Paștele. A ciocnit creștinește un ou, a stat la masă cu famiia lui după atâtea luni de suferință. Amândoi (n.r. medicii Cătălin și Alina Denciu) sunt epuizați după atâta efort și suferință. Și încă lupta nu e încheiată, chiar dacă recuperarea este una extraordinară”, ne-au povestit apropiați ai familiei medicului-erou.
Investigatorii au cerut planurile după care a fost ridicat spitalului
Din păcate, investigatorii care se ocupă de aflarea cauzelor ce, pe 14 noiembrie 2020, au stat la originea producerii tragediei sunt încă departe de a avea un răspuns. Atunci au murit zece pacienți și au fost rănite alte patru persoane, dintre care doi medici.
Zilele trecute, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiie (ÎCCJ) au mai cerut conducerii Spitalului din Piatra Neamț informații pe care le consideră importante în anchetă: planurile după care clădirea a fost construită și reabilitată ulterior.