Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Ludovic Orban, contrazis de un antreprenor de succes: Nu închiderea restaurantelor este soluția
Exclusiv. Ludovic Orban, contrazis de un antreprenor de succes: Nu închiderea restaurantelor este soluția

Exclusiv. Ludovic Orban, contrazis de un antreprenor de succes: Nu închiderea restaurantelor este soluția

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu consideră că un domeniu întreg precum turismul nu ar trebui să fie afectat din cauza unor cazuri izolate, în baza cărora Guvernul continuă să țină restaurantele închise

Florin Jianu spune că cei dezavantajați de măsurile impuse de guvernanți sunt antreprenorii români. „Eu nu aș învinovăți întreg domeniul. Ce se întâmplă pe litoral este inacceptabil, dar soluția nu e aceea de a închide domeniul, de a nu deschide restaurantele. Soluția e aceea de a interveni, de a preveni și de a controla. Nu poate fi afectat tot turismul pentru câțiva care nu sunt corecți. Nu poate statul să transfere întreaga responsabilitate pe umerii antreprenorilor. Nu poate să rezolve, spunând nu deschid restaurantele”,  a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, Florin Jianu.

Președintele antreprenorilor din România vine cu contraargumente la cele prezentate de Ludovic Orban. „L-am urmărit pe primul ministru spunând că nu putem deschide restaurantele pentru că este o densitate mare de oameni. Dar poți deschide restaurantele cu numai 30%-50% din capacitate. Mă refer la interior. Al doilea lucru, a spus că în restaurante se stă foarte mult. Păi stabilește un timp maxim în care pot să stea. Așa cum se întâmplă în alte țări”

Florian Jianu a dat ca exemplu Italia, Spania, SUA, „unde ți se spune, ai masa de la 12.00 la 13,00, după care te ridică și pleci, vin următorii, deci găsim soluții”. Jianu crede însă că este nevoie de comunicare „și de niște minți antreprenoriale care să își dea seama că vom muri de foame curând, când vom scăpa de acest virus, dacă nu intervenim în economie”.

Părerea președintelui IMM-urilor este că românii nu sunt atât de indisciplinați cum ar fi, greșit, percepuți. „Să știți că eu nu am văzut mari probleme în România. Și în perioada  stării de urgență și acum, oamenii s-au conformat. Nu am văzut mari aglomerări de oameni, cu excepția a două-trei locuri. Iar pentru reguli, respecți niște protocolae. Nu deschizi 100% un restaurant, deschide-l la o capacitate de 30%, distanțează mesele. Nu trebuie să îl obligi pe turist. El se conformează”, susține Florin Jianu.

În opinia lui, „trebuie să ne raportăm la populația României, de 18 milioane de oameni”, Florin Jianu făcând trimitere la mișcările sociale din alte țări și care au o amploare uriașă. „Așa trebuie să raportăm lucrurile, nu la câteva cazuri izolate de oameni care s-au înghesuit la o masă, la o terasă șamd. Trebuie să privim lucrurile în ansamblu. Statul nu trebuie să transfere responsabilitatea de la instituțiile lui, de prevenție, de control, și să transfere totul în cârca întreprinzătorilor”.

Președintele Patronatului IMM-urilor nu crede nici în sancționarea celor care nu se aliniază la regulile anti pandemie. „Eu refuz să particularizez sau să mă uit la cazurile care nu se conformează. Haideți să ne uităm la oamenii care au muncit un an întreg, care își duc copiii în vacanță. În această perioadă au efectiv nevoie de o reîntoarcere la cât se poate din viața lor normală și către oamenii aceștia să ne adresăm. Eu cred că trebuie, întâi, prevenția, după care, absolut, sancțiunea”, concluzionează Florin Jianu. .

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: