Pentru prima oară după 1990, conducerea MApN a aprobat solicitările de recunoaștere a drepturilor veteranilor din Teatrele de Operații, la inițiativa AMVVD, singura asociație a militarilor care a depus un proiect de lege în Parlament. Veteranii Armatei României dar și ceilalți militari care au avut misiuni în Teatrele de Operații, fie că sunt de la MAI, SRI, SPP ori SIE, vor putea beneficia indemnizații substanțiale, după trecerea în rezervă. De asemenea, văduvele și copii celor decedați sau răniți în misiuni vor putea primi drepturile cuvenite.
De ani de zile, vetaranii care au participat în misiuni din Teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia, fie răniți, fie afectați de misiunile externe, se luptă cu Sistemul pentru a beneficia, ca și ceilalți militari din NATO, de drepturile cuvenite, de îngrijire medicală de specialitate și de sprijin pentru familiile lor.
Așa cum a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, veteranul Marius Apostol,Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf. Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir”, organizația pe care a înființat-o în urmă cu șase ani, formată din militari răniți sau care au participat în misiuni de pe fronturile din afara țării, care luptă pentru crearea primului Centru de Recuperare pentru cei care au avut de suferit în Teatrele de Operații, a reușit să îi convingă pe oficialii MApN să aprobe modificări importante la proiectul pentru Legea 264/2019.
Reprezentanții AMVVD au transmis evz.ro că, în urma întrevederilor avute cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, referitoare la Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, au fost convenite și ultimele detalii.
În exclusivitate pentru evz.ro președintele AMVVD, Marius Apostol, militar rănit în Afganistan, a transmis care sunt principalele decizii aprobate de conducerea MApN:
•personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”.
•răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, indiferent de durata participării la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații.
•calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) se conferă potrivit ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
•o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;
•o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere; Amintim că, Legea urmează să se aplice tuturor angajaților sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Sunt stabilite, totodată, și drepturi pentru invalizi, răniți, văduve și urmași ai celor decedați pe teritoriul național. „Mulțumim pentru implicare și susținerea necondiționată a ministrului Apărării Naționale - domnului Nicolae Ionel Ciucă” a transmis Marius Apostol.
Marius Apostol a transmis, în exclusivitate pentru evz.ro, că modificările din proiectul de lege urmează să fie aprobat și de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, și trimis, apoi, în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților.