Exclusiv. IPS Teodosie: Biserica e Casa sufletelor noastre. Nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor!

ÎPS Teodosie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Încă de la primele ordonanțe militare, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie s-a împotrivit măsurilor luate de guvernanți în privința desfășurării slujbelor religioase, ba chiar a cerut sprijinul credincioșilor din Constanța pentru a convinge autoritățile să deschidă bisericile. Se împotrivește și acum când autoritățile propun ca, după 15 mai, slujbele să se oficieze doar în afara bisericilor, iar Sfânta Împărtășanie să se facă doar cu lingurițe și pahare de unică folosință.

Pe IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, l-am așteptat în foișorul din curtea catedralei ”Sfinții Petru și Pavel”, cu vedere la malul mării, unde an de an au loc slujbele în aer liber, din noaptea de Înviere. Câțiva credincioși, risipiți în jurul catedralei, ascultau din difuzoare, cu pioșenie, Liturghia oficiată de IPS Teodosie, transmisă live și pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

La finalul slujbei, într-un interviu, în exclusivitate pentru EVZ, înaltul ierarh a mărturisit că, pentru a-și oficia slujbele fără vreo temere, a făcut testul pentru noul coronavirus. Spune că nimeni nu îl va împiedica să slujească după metodele tradiționale, chiar dacă va supăra autoritățile.

     

EVZ: Cum se desfășoară activitatea dumneavoastră de la declararea pandemiei, care a schimbat viața tuturor?

IPS Teodosie: A fost o activitate liturgică, aș spune, pentru mine chiar mai intensă, dar cu multă durere întrucât credincioșii pe care îi păstoresc și care trebuia să fie la biserică au fost acasă sau în diferite alte locuri. Este ceva nefiresc și nepotrivit întrucât statutul creștinului este altul, de a participa la biserică. Noi, iată, am încălcat niște canoane unde se spune că cine nu vine trei săptămâni la biserică trebuie amânat cu Împărtășania. Nu mai poate fi împărtășit. În vechime nici nu-i mai îngropau în cimitir. Dar nu din voia lor, ci din voia celor ce i-au oprit. Însă un lucru este pozitiv, că s-au dovedit atât de stăruitori în credință, creștinii noștri, mulți dintre ei, care s-au rugat, și ziua și noaptea, și cu aceste mijloace de comunicare moderne, iată, am putut să fim împreună pe calea aceasta a distanței, care apropie prin auzire și vedere.

V-ați gândit vreodată că veți ajunge să puneți lacăt bisericilor?

IPS Teodosie: Asta nu am crezut. A venit, așa, ca o săgeată și credem că, pe viitor, orice ar fi, nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor. Trebuie ca în Sfântul Sinod să facem o strategie, cum multe instituții au fost deschise, mai ales piețele, magazinele și alte asemenea. Cum să fie biserica închisă? Biserica, care e o necesitate pentru oameni credincioși, este Casa sufletelor noastre. Sufletele credincioșilor au fost orfane în această perioadă. Nu au avut Maica Biserica, care să îi acopere, să îi încălzească și să îi ajute.

Vă e teamă de acest coronavirus?

IPS Teodosie: Nu, cum să îmi fie teamă? Teama care a fost imprimată în conștiințele oamenilor n-a fost bine chibzuită pentru că, de frică, oamenii se și îmbolnăvesc. Trebuia o mai mare prudență. Nici autoritățile nu au fost pregătite. De aceea, la început, când au auzit, nu au dat importanță. Credeau că este o poveste. De aceea, trebuie să fim pregătiți pentru orice vreme din aceasta, cu multe neprevăzute, cu pericole de boală. Sigur că fiecare trebuie să vadă boala și într-un mod pozitiv. Trebuie să ne înnoim viața noastră, să luptăm cu păcatele, să împuținăm păcatele, să le biruim mereu. De aceea trebuie să ne trezim conștiința mereu și să devenim mai buni și mai rugători

Ați fi dispus să fiți testat pentru a afla dacă aveți, sau nu, probleme?

IPS Teodosie: Da, m-am și testat, sigura că da.

Și?

IPS Teodosie: Nu am nimic.

Și personalul bisericesc?

IPS Teodosie: Personalul, toți care au intrat în biserică, toți au fost testați. Au făcut acel PCR ca să știm cu cine slujim, să nu ne îmbolnăvim unii cu alții. Avem un dosar întreg, nimeni nu a intrat fără să fie testat. Și așa puteau să fie testați și credincioșii și primiți în biserică. A fost o interdicție cam categorică  și fără a se respecta sensibilitate, sufletul și statutul credinciosului.

A fost aspră, spuneți. Și de astăzi ce va fi?

IPS Teodosie: Astăzi așteptăm ziua de vineri, că vineri vor veni creștinii la biserică. Cred că vor fi aici mulți credincioși. Aici voi sluji, în locul acesta (catedrala Sfinții Petru și Pavel) și așteptăm să ne întâlnim cu credincioșii cărora le ducem dorul. Și ei duc dorul Bisericii. De aceea noi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate. Nu ne răzvrătim împotriva nimănui, dar de acum înainte trebuie să ne pregătim mai bine și pentru vremuri ca acestea.

Dar ce faceți cu Sfânta Împărtășanie? Unii oameni sunt de acord cu lingurița și paharul de unică folosință, spun că este vorba de credința pe care o slujești oriunde ai fi. Sunt alții însă care spun că Sfânta Împărtășanie trebuie administrată numai cu obiectele liturgice.

IPS Teodosie: Sigur, Sfânta Împărtășanie o vom da credincioșilor în mod  tradițional. Pentru că sunt niște recomandări, nu sunt interdicții, doar recomandări. Noi avem convingerea că Sfânta  Împărtășanie nu îmbolnăvește pe nimeni. Au fost împărtășiți atâția leproși, purtători de microb, păzindu-se de cei din familie, să nu le dea microbul, și preotul, după ce i-a împărtășit, ce a rămas din Sfânta Împărtășanie s-a împărtășit și el și niciodată nu s-a îmbolnăvit. Și au fost generații de preoți care au împărtășit leproșii, dar mulți nu vor să audă, și apoi s-au împărtășit și ei.

   

Două lucruri, la final, mesajul pentru credincioși și mesajul pentru guvernanți

IPS Teodosie: La guvernanți nu le dau mesaj, știu ce au de făcut. Pentru credincioși: Iubiți credincioși! Iată-ne aproape de liman. Mai sunt cinci zile și ne vom vedea cu toții în curtea bisericilor, în pridvoare, la altare de vară. O zi așteptată atât de mult și, iată, începutul slujirii cu dumneavoastră este chiar într-o zi de vineri. Este o mare bucurie. Nu știți cât de însetați suntem să vă primim. Și știu că și frățiile voastre sunteți însetați de Sfânta Biserică.  Să arătați această bucurie când veniți. Știu că veți plânge, mulți mi-au plâns prin telefon sau când i-am intâlnit ocazional. A fost foarte greu. Mai răbdați cinci zile și veți veni la biserică. Și să fim cu toții mai buni, să fim pildă de credință, de înțelepciune, de dragoste, de nădejde, de răbdare și astfel să trăim în această comunitate ca o familie, iubindu-ne toți și iubindu-l pe Hristos, ca Hristos să rămână cu noi, pururi. Amin.